Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Chefredaktör avgår efter avlyssning

Publicerad: 29 Januari 2007, 12:26

Chefredaktören för Storbritanniens största dagstidning, News of the world, avgår efter att tidningens hovreporter dömts till fyra månaders fängelse för telefonavlyssning. Medierättsexperten Per Hultengård redogör för det svenska rättsläget.


Under nio månader avlyssnade hovreportern telefonsvarare i det brittiska kungahuset. Några större scoop kom inte fram av avlyssningen. Bland nyheterna var att prins William skadat knät och att han kallar sin flickvän ”Babykin”.

Nu har han dömts till fyra månaders fängelse, och chefredaktören Andy Coulso avgår som en följ av det inträffade. Hovreportern hade betalat en detektiv 12 000 pund för att hjälpa till med avlyssningen, och detektiven fick ett halvårs fängelse.

I en krönika i Media Guardian skriver Peter Wilby att reportern antagligen inte råkat lika illa ut om han fått fram något tyngre än bara skvaller.

Att olovligen avlyssna telefonsvarare är brottsligt även i Sverige, säger medierättsexperten Per Hultengård på Tidningsutgivarna. Det faller under brottsrubriken ”Brytande av telehemlighet” vilket kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Han har dock inte hört talas om något liknande fall i Sverige.

Kan ansvarig utgivare också fällas?
– Det är inte ett utgivarbrott. Själv brottet kan bara den som lyssnar begå. Däremot kan det ju vara frågan om anstiftan eller medverkan om någon uppmanat den som avlyssnar att göra det.

Vad har polisen för möjligheter att slå till mot en redaktion?
– Utan att gå in på detaljer kan man säga att utrymmet för tvångsmedel mot tidningsredaktioner är mycket begränsat men inte uteslutet.

Vad ska ansvarig utgivare göra om misstanken delges?
– Om någon vill använda tvångsmedel, som husrannsakan, ska det finnas domstolsbeslut. Det beslutet ska man överklaga direkt man får det.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.