Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chef på SVT utreds för sexuella trakasserier

Publicerad: 19 oktober 2017, 08:42

TV-hus-entrén på SVT. Foto: Anders Strömquist/SVT

En högt uppsatt chef på SVT anklagas för att ha utsatt kollegor för sexuella trakasserier. – Informationen bedömdes som såpass oroande att vi valde att dra igång en utredning, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT.


Ämnen i artikeln:

SVT

De senaste dagarna har problemet med sexuella övergrepp och trakasserier uppmärksammas brett i samband med att ett stort antal kvinnor vittnat om sina erfarenheter av det under hashtagen #metoo. Några av dem som pekats ut som förövare arbetar inom den svenska mediebranschen. Bland annat har anklagelser riktats mot medarbetare på Aftonbladet och TV4. Anklagelserna mot SVT-chefen ska också ha framkommit i spåren av nätkampanjen, rapporterar Dagens ETC.

Enligt uppgifter till Dagens ETC ska chefens sexuella trakasserier ha tagit sig uttryck i ”kramar, kyssar och annat olämpligt beteende i samband med arbetet”.

Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, berättar vad hon kan om anklagelserna mot SVT-chefen.

– I går kom de här uppgifterna till den anklagade mannens chefs kännedom. Informationen bedömdes som såpass oroande att vi valde att dra igång en utredning. Under den tid utredningen pågår är den här personen inte på arbetsplatsen.

På SVT ser man allvarligt på anklagelserna.

– Skulle det visa sig stämma är det naturligtvis oerhört allvarligt. Just därför valde vi att agera direkt.

Nu ska SVT grundligt och sakligt lägga ett pussel för att försöka reda ut exakt vad det är som har hänt, berättar Hanna Dowling.

Nyligen avslöjade Expressens Brottscentralen att en SVT-chef försökt köpa sex av 15-årig flicka på en så kallad ”sugar dating”-sajt. Efter avslöjandet lämnade chefen sitt jobb och en polisanmälan gjordes. Förundersökningen lades dock ned efter två veckor eftersom den 15-åriga flickan i själva verket var Brottscentralens programledare Lisah Silfwer. Det gjorde att åklagaren bedömde att det inte fanns någon reell möjlighet att skulle kunna komma till stånd.

Hur jobbar ni med värderingsfrågor på SVT?

– Vi har total nolltolerans mot sexuella trakasserier och det har vi i dag påtalat på vårt intranät. Det är förstås ingen nyhet för våra medarbetare, men vi har inskärpt vikten av att det är det här som gäller. Vi har också understrukit att vi kommer att agera snabbt och kraftfullt vid misstankar – och uppmanat alla om upplever att de blivit utsatta att larma.

Finns det anledning för SVT att vara självkritiska?

– Det får denna utredning utvisa. Det är svårt att uttala sig om innan vi har hela bilden.

Läs också

Krismöte på TV4 efter anklagelser mot medarbetare

Aftonbladet utreder anklagelserna mot medarbetaren

Aftonbladet kommenterar anklagelserna mot en medarbetare

Isobel Hadley-Kamptz: Anklagelserna mot mediemännen – så agerar medierna

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.