Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Chef på äldreboende stoppade möte med journalister

Publicerad: 31 mars 2016, 06:23

En chef inom offentlig förvaltning stoppade Västerviks-Tidningen från att intervjua personal om arbetsmiljöproblem.


Västerviks-Tidningen har under en längre tid försökt få till ett möte med personalen på ett äldreboende i Västerviks kommun. Men när VT efter många om och men lyckades boka in en tid kom ett oväntat samtal till redaktionen:

Då ringer äldreboendets chef och kräver att vi ska boka om mötet och träffas utanför arbetstid. Att en förvaltningschef ringer och ställer den typen av krav kring intervjuer med deras personal det har jag aldrig varit med om förut, säger Christoffer Nielsen, nyhetschef på vt.se.

Christoffer Nielsen reagerade på samtalet med förvåning, misstänksamhet och nyfikenhet, berättar han:

Det var otaktiskt gjort. Det som händer i en sådan situation är ju inte att man ger sig utan tvärtom att man undrar vad det är frågan om. Detta är ett stort boende och vi har varit där många gånger förut, men då för att göra mer lättsamma artiklar. För mig är det uppenbart att det här var ett sätt att påverka personalen, säger Christoffer Nielsen.

Denna gång ville Västerviks-Tidningen prata med medarbetarna om de schemaändringar och den allmänna oro som röster ur personalen vittnat om. Offentligt anställdas rätt att kontakta journalister är reglerat i grundlagen och omfattar även meddelarfriheten. Däremot är det de ansvariga cheferna som avgör om de vill släppa in journalisterna eller inte.

De behöver inte släppa in mina reportrar. Det jag framför allt är kritisk mot är inställningen mot media, som nu gjort så att personalen inte längre vill träffa oss eftersom de upplever att cheferna inte vill det. Det är problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv.

Hur då?

Därför att det är en sådan viktig hörnsten i vår demokrati. Ingen annan granskar den här verksamheten som vi gör. Är man offentligt anställd måste man känna sig trygg i att man kan kontakta journalister. Och de personer som är chefer inom offentlig förvaltning måste veta vilka regler som gäller där, säger Chrisoffer Nielsen och fortsätter:

Dessutom existerar ju de här problemen på fler boenden. För att kunna lyfta det större perspektivet är det viktigt för oss att vi kan använda dem som exempel.

Enligt uppgifter till VT ska en av cheferna dessutom ha försökt efterfråga källan genom att ställa frågor om vem i personalen som haft kontakt med medierna.

Förvånas du över kunskapsnivån kring offentlighetsprincipen bland förvaltningscheferna?

Min erfarenhet är att många har en låg kunskap om den här typen av grundlagsskyddade rättigheter. Det är inte ovanligt att en förvaltningschef ställer frågor som: hur har ni fått reda på det här?, vem har berättat det?. Inte sällan är det vi som behöver upplysa dem om att de inte får göra så.

Läs Mikael Sönnes, chefredaktör för Västerviks-Tidningens, krönika om incidenten här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.