Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Charlotta Friborg om de olika utgivarbesluten kring Kulturprofilen

Publicerad: 5 oktober 2018, 08:57

Charlotta Friborg, programchef för SVT Riksnyheter och ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, Forum, Morgonstudion, text-tv, svt.se och Nyheter på lätt svenska. Foto: Janne Danielsson/SVT

I maj publicerade SVT namn på Kulturprofilen i samband med rapporteringen kring Svenska Akademien. Nu, fem månader senare, anonymiseras han i bevakningen kring våldtäktsrättegången. Det trots en fällande dom. Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheterna, förklarar hur hon resonerat.


Ämnen i artikeln:

SVT

Den 4 maj publicerade SVT en artikel på sin sajt där Charlotta Friborg, programchef för SVT Riksnyheter och ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, Forum, Morgonstudion, text-tv, svt.se och Nyheter på lätt svenska, motiverade sitt beslut att publicera namnet på Kulturprofilen. I måndags, efter att Kulturprofilen dömts till två års fängelse i Stockholms tingsrätt för ett fall av våldtäkt, publicerades ytterligare en artikel på sajten med rubriken ”Därför publicerar SVT inte namn på Kulturprofilen”.

”Vår bedömning är att det går att berätta om de synnerligen allvarliga anklagelser som riktats mot honom och om den fällande domen utan att publicera hans namn”, skriver Charlotta Friborg i texten om sitt beslut.

För Medievärlden vidareutvecklar hon hur hon resonerat:

– Det som skett sedan i maj är att det väckts åtal mot Kulturprofilen och hållits en rättegång om våldtäkt. Just i rättegångsrapporteringen förekommer grova anklagelser och mycket integritetskänsliga uppgifter. Och min bedömning är att Kulturprofilen inte är en person som har en offentlig ställning och därför bör hans namn inte publiceras i det sammanhanget, säger Charlotta Friborg och fortsätter:

– Vi har också fällts vid ett par tillfällen i Granskningsnämnden i samband med liknande rapportering. Och i de fallen bedömer jag att det har handlat om personer som har betydligt starkare ställningar i det offentliga livet.

Att hon tidigare valt att namnpublicera i samband med rapporteringen om krisen i Svenska Akademien tycker hon inte är konstigt.

– När det gäller publiceringar som rör en mer allmän beskrivning av Akademiens sammanbrott har vi tidigare valt att publicera hans namn och det är inte alls osannolikt att vi gör det igen. I det sammanhanget bedömer jag att han har skrivit in sig i historien.

Så det var inte fel att publicera namnet på Kulturprofilen i er tidigare rapportering?

– Nej, det tycker jag inte. Ett utgivarbeslut kring en publicering öppnar inte dammluckorna för alla framtida publiceringar.

I måndagens inlägg står det ingenting om att Charlotta Friborg fattat ett annat utgivarbeslut kring Kulturprofilen tidigare.

Hade inte det varit bra att nämna det och berätta hur du resonerat vid de olika tidpunkterna för att öka förståelsen?

– Det är möjligt.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev