Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag28.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Centerpartiet körde över ÖP och Mittmedia

Publicerad: 18 December 2013, 08:49

Efter årsskiftet saknar Östersunds-Posten politiske redaktör efter att Centerpartiet stoppat rekryteringsprocessen. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Östersunds-Postens politiske redaktör Per Hansson slutar vid årsskiftet. I september drog Östersunds-Posten och Mittmedia igång rekryteringsprocessen för att hitta hans ersättare. När rekryteringen var i hamn och kontraktet skulle skrivas stoppade Centerpartiet plötsligt rekryteringen och kom med en egen kandidat. Denna kandidat hade inte rätt kompetens och kunde inte accepteras av ÖP:s ledning. Så nu saknar tidningen politisk redaktör från årsskiftet.

Vårt varumärke skadas naturligtvis av detta, speciellt nu när vi går in i ett valår. Jag tycker att det är jättetråkigt, och jag tror att våra läsare kommer att tycka att det känns konstigt, säger ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg till Medievärlden.

Enligt honom har tidningsledningen förankrat processen hos ägarna och Centerpartiet och hållit dem informerade om alla steg som tagits.

Vi har gjort en rekryteringsprocess med kompetensprofil, annonsering och tagit fram ett antal kandidater som vi har intervjuat. Vi har försökt involvera Centerparitet men de har hela tiden valt att ställa sig utanför processen och har inte velat vara med på intervjuerna och träffa våra kandidater.

Enligt annonsen ska den politiske redaktören vara drivande i att utveckla och förnya opinionsjournalistiken i ÖP:s alla kanaler. Gedigen erfarenhet av journalistiskt arbete var ett tydligt kompetenskrav, enligt Hans Lindeberg.

Centerns kandidat saknar sådan kompetens. Vilket varken jag eller Anders Rönmark som ansvarig inom Mittmedia kunde acceptera.

Anders Rönmark, som är samordnare för ledarsidorna inom Mittmedia, säger att Mittmedia måste ha verksamhetsfokus.

Vi måste rekrytera någon som kan driva utvecklingen av opinionsjournalistiken i alla kanaler, framför allt i de digitala.

Centerpartiet ska ha inflytande över rekryteringen av politisk redaktör enligt det kontrakt som skrevs när Mittmedia tog över ÖP, men anställningen görs av Mittmedia och tidningen. Exakt hur kontraktet ska tolkas måste diskuteras, enligt Anders Rönmark.

Har Centern vetorätt eller rätt att ha inflytande på utnämningen?

Det råder olika meningar om hur vi på bästa sätt ska följa avtalet. Men vi ska sätta oss ner med Centerpartiet i januari, och jag hoppas att vi kan lösa det här då.

ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg säger att han får försöka lösa situationen tills vidare, med tillfälliga skribenter.

Jag hade hoppats att man från Centerpartiets sida hade visat våra läsare och oss betydligt större respekt när vi försöker driva en professionell rekryteringsprocess, säger Hans Lindeberg.

Lena Holmestig har varit Östersunds-Postens kontaktperson på Centerpartiet.

Vi ska träffas och diskutera frågan i jaunari och vi kommer inte att föra den diskussionen externt utan när vi träffas, säer hon.

Hade det inte varit bättre att ha det mötet i oktober?

Som sagt, vi kommenterar inte processen externt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.