Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Carl Bildts tidigare engagemang är irrelevant”

Publicerad: 13 September 2011, 09:34

Utrikesminister tidigare engagemang i Lundin Petroleum påverkar inte hanteringen av de fängslade svenska journalisterna i Etiopien. Det menar Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson.


Ämnen i artikeln:

Martin SchibbyeCarl Bildt

I går när det blev känt att journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som fängslats i Etiopien var där för att granska det svenska oljebolaget Lundin Petroleum skickade Medievärlden ett antal frågor till utrikesminister Carl Bildt.

Vi ville bland annat veta hur han generellt ser på regimer som fängslar journalister samt hur hans agerande påverkas av att de var där för att granska ett företag som han själv varit styrelseledamot i.

Här är svaret från Carl Bildt pressekreterare Anna Charlotta Johansson:

Vi har de två fängslade journalisternas bästa för ögonen, vad de var i landet för att granska påverkar inte på något sätt det arbete UD gör för att bistå dem nu. Konsulära fall är ofta känsliga och det finns en risk att det utrikesministern säger med koppling till pågående sådana kan försvåra situationen för dem som sitter åtalade.

Ambassaden står i kontakt med svenskarna (de har bland annat träffat dem drygt tio gånger) och deras juridiska ombud samt följer rättsprocessen och bevakar att svenskarna behandlas korrekt. De får det starka konsulära stöd  som alla svenskar i deras situation kan räkna med.

Diplomatiska kontakter är inte tysta eller passiva, det är samtal som bygger på förtrolighet och kan  inte föras via medierna det ligger i sakens natur.

Carl Bildt har inte haft någon koppling till Lundin Petroleum sedan han lämnade styrelsen 2006. Hans tidigare engagemang är irrelevant för frågans handläggning på UD.

De skulle granska Lundin Oil

CPJ: I Etiopien är alla journalister skyldiga

Ämnen i artikeln:

Martin SchibbyeCarl Bildt

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.