Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Carina Bergfeldt blir hedersdoktor

Publicerad: 26 april 2018, 09:33

Carina Bergfeldt Foto: Andreas Zernell

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt har utsetts till 2018 års hedersdoktor vid Umeå Universitet, samhällsvetenskapliga fakulteten.


Ämnen i artikeln:

SVT

Motiveringen till utnämnandet lyder:

”För att hon på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld. I tider när demokratin och alla människors lika värde ifrågasätts och utmanas vill Samhällsvetenskapliga fakulteten uppmärksamma att hon på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen. Hennes rapporteringar, präglade av hög aktualitet och professionalitet, bidrar på ett utomordentligt sätt till spridande av kunskap om vår samtid och utgör en motvikt till det nutida fenomenet falska nyheter.”

Carina Bergfeldt är glad och hedrad:

– Jag är helt överlycklig, det är så enormt fin ära. Jag är rörd och stolt och tycker att det här är helhäftigt, säger hon till Medievärlden.

Meningen ”I tider när demokrati och alla människors lika värde ifrågasätts och utmanas vill vi uppmärksamma att du på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen” ur motiveringen värmer särskilt.

– Som journalist tror jag inte att man kan få en finare komplimang.

Om varför just hon utsetts till hedersdoktor säger hon:

– Jag tror att vi lever och verkar i en tid när alternativa fakta blir mer och mer accepterat och människor lever i nästan parallella universum. Det jag försöker göra för över två miljoner tittare varje kväll är att ge en begriplig och sanningsenlig bild för att motarbeta lite av alternativen som sprids.

Vad betyder en sådan här hederstitel för dig?

– På ett skämtsamt sätt innebär det att jag kommer klicka i ”doktor” nästa gång jag bokar en resa i stället för ”miss”. Men ur ett mer seriöst perspektiv så är det ju en ära jag aldrig trodde att jag skulle vara med om.

Christer Fuglesang, Denis Mukwege och Tarja Halonen har tidigare utsetts till hedersdoktorer på universitetet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev