Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Carin Hjulström: ”Jag behandlades som skit av SVT”

Publicerad: 19 Mars 2019, 11:44

Carin Hjulström. Foto: Wikimedia.

Ytterligare en tidigare SVT-medarbetare vittnar nu om bristande personalpolitik på SVT. "Under alla de år jag var SVT Göteborgs mest profilerade kvinnliga programledare erbjöds jag inte en enda gång en tjänst eller en anställning", skriver Carin Hjulström i GP. Under dagen håller SVT:s kulturredaktion ett extrainsatt möte för personal och frilansare med anledning av den senaste tidens kritik.


Ämnen i artikeln:

SVT

Efter att Lina Thomsgård, i podden Värvet, berättat om hur hon inte fick ta föräldraledigt när hon jobbade på SVT och Daniel Sjölin vittnat om liknande upplevelser fick SVT utså en kritikstorm. HR-ansvariga Sabina Rasiwala besvarade kritiken i en intervju i DN och förklarade där att de som inte är anställda utan frilansar inte kan få ledigt ”på samma sätt som att jag kan inte gå in på ett företag på stan och fråga om jag kan ansöka om föräldraledighet där”.

Nu går även Carin Hjulström, mångårig medarbetare på SVT och programledare för bland annat Carin 21.30, ut och kritiserar personalpolitiken på SVT. Hon skriver att en dag, när hon var 45 år och inte längre var ”flavour of the week” så slutade telefonen ringa. Det efter att hon under sin tid på kanalens Göteborgsredaktion aldrig erbjudits en fast tjänst.

”Jag har ljugit länge nog om varför jag inte längre är på SVT. Nu kan sanningen sägas – ur ett personalpolitiskt hänseende behandlades jag som skit. Och kanske gick publiken miste om många bra program”, skriver hon i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten.

Hon skriver att hennes upplevelse är lik den som de två andra programledarna vittnat om.

”Precis som Thomsgård och Sjölin kan jag instämma i att man som programledare förväntas stå längst fram och hålla fanan med SVT:s emblem högt, men aldrig, aldrig vänta sig något i gengäld. Tvärtom matades jag hela tiden med tal om hur tacksam jag skulle vara för att jag fick arbeta på SVT och att det alltid fanns tvåtusen andra som ville ha jobbet ifall galoscherna inte passade”, skriver hon.

Samtidigt kommer det under eftermiddagen hållas ett extrainsatt personalmöte på SVT:s kulturredaktion. Det är en uppföljning på ett möte om samma sak som hölls under måndagen. Kultur och samhällschefen Martin Vårdstedt skriver i ett internt mejl att ”Jag vill kalla till ytterligare ett extraordinarie KoS-möte som uppföljning till det snabbinkallade mötet i måndags. Det handlar alltså om frågor kring frilansar med olika anställningsformer och osäkerheten för många av våra medarbetare”.

Medievärlden har under dagen sökt Martin Vårdstedt utan framgång. Dock blir vi kontaktade av presschefen Camilla Hagert som uppger att mötet inte är extrainsatt, utan har en utökad dagordning med anledning av den senaste tiden diskussioner kring arbetstidsformer.

”Alla verkar överens om att det är bra att detta nu diskuteras öppet”, skriver hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.