Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Cancerreportage väcker känslor igen

Publicerad: 18 september 2012, 08:35

För 7 år sedan publicerade GP ett sedermera prisbelönt reportage om en svårt cancersjuk pojke. Av okänd anledning sprids nu texten som en löpeld på Twitter.


Ämnen i artikeln:

GP

En ung, fotbollstokig pojke som kämpar mot cancern och förlorar. När Göteborgs-Posten först berättade historien om tonårige Sebbe blev många läsare djupt berörda. Av någon anledning har nya läsare plötsligt börjat uppmärksamma det flera år gamla reportaget.

Fenomenet startade i förrgår kväll på Facebook och spred sig till Twitter och andra sociala medier. Enligt GP hade texten 78 537 visningar igår. Idag har den hittills visats 115 579 gånger.

Vad beror det här på, Anders Goliger, nyhetschef på GP?

Vi har inte något svar på det ännu, men vi jobbar på det just nu och uppmärksammar fenomenet på GP.se. Det är flera olika bloggare och twittrare som länkat till reportaget, däribland många unga människor som läst och blivit berörda. Men det är klart att vi är nyfikna på varför det sker just nu.

Har ni gjort någon uppföljning på historien om Sebbe sedan den först publicerades?

Ja, det här var ganska många år sedan nu, 2005. Bland annat uppmärksammade vi den när reportaget belönades med Stora journalistpriset. Jag tror för övrigt att det var första gången som både en journalist och en fotograf, Marie Branner och Anna von Brömssen, blev utsedda till Årets berättare. Marie, som är jätteduktig och har fortsatt att frilansa för oss, har haft viss kontakt med Sebbes familj.

Är det här en av GP:s mest lästa ”human interest”-texter de senaste åren?

Absolut. Det här nyväckta intresset kommer ju mitt i diskussionen om journalistikens framtid, vilket är intressant eftersom det är ett våra starkaste reportage någonsin.

Reportaget kan läsas i sin helhet här.

Ämnen i artikeln:

GP

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev