Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Can Dündar slutar på Cumhuriyet

Publicerad: 16 Augusti 2016, 05:56

Can Dündar och Erdem Gül Foto: Cumhuriyet.

Oroligheterna efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet har fått chefredaktören för Turkiets äldsta och största oppositionella dagstidning Cumhuriyet att lämna sin post.


Bakgrunden till beslutet förklaras enligt TT-AFP av Can Dündar i en kolumn i den egna tidningen; han litar inte längre på det turkiska rättssystemet.

Can Dündar och redaktionschefen Erdem Gül greps i november och anklagades för bland annat terrorbrott och spioneri. Det efter att Cumhuriyet publicerat bilder och uppgifter som avslöjade att turkiska säkerhetstjänsten levererat vapen till radikala islamister i krigshärjade Syrien.

Genom publiceringen ansågs journalisterna ha röjt statshemligheter och för det dömde en domstol i Istanbul dem i maj till fem års fängelse. Domen är dock överklagad och Dündar frisläppt.

Situationen för journalister i Turkiet har kraftigt förvärrats den senaste tiden, vilket Medievärlden rapporterat om. I ett pressmeddelande från Reportrar utan gränser kallar organisationen Turkiet för världens största fängelse för journalister:

”Slår man samman de 42 journalister som häktats de senaste veckorna med de journalister som redan satt i turkiskt förvar så är Turkiet nu världens största fängelse för mediepersonal. Inte i relation till folkmängd – utan i absoluta tal”

På organisationens årliga Pressfrihetsindex återfinns Turkiet på plats 151 av 180.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.