Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Can Dündar kommer till Sverige för att ta emot PK:s yttrandefrihetspris

Publicerad: 12 Maj 2016, 05:07

Den turkiske journalisten, som i fredags dömdes till fängelse för att ha röjt statshemligheter, reser till Stockholm nästa vecka för att delta under prisutdelningen av PK:s yttrandefrihetspris.


I början av maj offentliggjordes att Can Dündar och Erdim Gül tilldelas Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne ”för att de med mod och integritet bedriver oberoende journalistik i en tid när yttrandefriheten är satt under hårt tryck.”

Drygt en vecka senare dömdes de två turkiska journalisterna till fängelse för att ha röjt statshemligheter. Bakgrunden till domen är att Can Dündar, redaktör på den turkiska tidningen Cumhuriyet, och Erdim Gül från samma tidning, publicerat ett reportage som avslöjar hur den turkiska säkerhetstjänsten har levererat vapen till radikala islamister i Syrien. Men domen är överklagad och de två redaktörerna är ännu fria.

Eftersom Can Dündar tidigare har belagts med reseförbud av en domstol, var tanken att journalistkollegan Yavuz Baydar skulle ta emot priset den 16 maj. Men nu uppger Can Dündar för Journalisten att han fått tillbaka sitt pass och därmed kommer till Sverige för att ta emot priset.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.