Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Byt namn på myndigheten

Tryckfrihetsåret 2016 inleddes med att staten inrättade en Myndighet för pressen.

Publicerad: 14 Januari 2016, 10:07

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Det var ingen bra början på tryckfrihetsåret. I Sverige ska vi inte ha någon Myndighet för pressen. Sedan tidigare har vi en Myndighet för radio och tv. Den har, sedan 1 juli 2015, även ansvar för presstödsfrågorna. Och har av den anledningen från och med årsskiftet bytt namn till Myndigheten för press, radio och tv!

Det låter liksom inget bra.  Det gäller inte minst som Myndigheten på engelska kallar sig The Swedish Press and Broadcasting Authority. Vad skickar det för signaler och vilka missförstånd kan det leda till i internationella sammanhang?

Det blåser hårt kring press- och yttrandefriheten på nära håll. Polen, Ungern och Ryssland är bara några exempel där staten urholkar mediernas frihet och oberoende. Där måste nyheten om att man i Sverige nu inrättar en Myndighet för pressen låta som ljuv musik.

Visst, vi är väl medvetna om att det här kan tyckas vara en semantisk fråga och att Myndigheten inte har något inflytande över mediernas publicistiska verksamheter.

Men symbolvärdet i detta ska inte underskattas det är en sak att administrera presstödsfrågorna, en annan att utnämnas till Myndighet för pressen!

Byt namn! Åtminstone till Myndigheten för presstöd, radio och tv.

Jeanette Gustafsdotter, vd, TU

Per Hultengård, chefsjurist, TU

mvredaktion

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.