Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Byggde 24Norrbottens Play-app i hemlighet

Publicerad: 2 November 2010, 12:58

Sändningsproducenten Magnus Wahlberg "hackade" sig i hemlighet in på servern och byggde en Iphone-applikation på sin fritid. Nu finns den, som första lokala Play-applikation, i App Store. (Uppdaterad)


Han presenterade idén för sina chefer för ett drygt år sedan, men de nappade inte.

Men jag tyckte att det var en bra idé, säger Magnus Wahlberg.

Han har ingen bakgrund som programmerare men började läsa på om hur man programmerar för Iphone på kvällar och helger. Från början kodade han alla videofiler på jobbet och skickade till en server som han hade lagt upp hemma.

Han berättade inte för någon vad han höll på med, och lyckades skaffa sig access till servern bakvägen.

Genom att bakvägen lista ut hur vårt vanliga webbsystem fungerar och kroka in mig där kunde jag komma åt det jag ville ha tillgång till. Jag läste koden på hemsidan och kollade vilka ip-adresser det var.

Så du tog dig olovandes in på servern?

Jo, egentligen gjorde jag väl det.

Men de har förlåtit dig?

Jo.

I somras när applikationen var nästan helt klar visade han upp den för sina chefer, och sedan dess har han jobbat med den på arbetstid. Nu jobbar han halvtid för NTM:s utvecklingsavdelning NTM.lab och kommer att utveckla applikationer för koncernens övriga tv-kanaler 24NT, 24Corren och 24UNT.

SVT Play var en förebild, men det var en del saker med den som han inte gillade.

När man sitter med telefonen vill man se korta klipp, men där måste man ofta se hela sändningen. Jag har byggt så att allt ligger som en lista så att man kan börja sändningen var man vill.

Var du nära att ge upp någon gång?

Ja, nog har jag hållit på att ge upp, och jag har  skrivit om den från grunden 3-4 gånger när jag kommit på bättre sätt att göra det på.

Är du nöjd med resultatet?

Ja, jag tyckte att det blev ganska bra till slut, man blir ju aldrig klar, man slutar bara jobba. Det är massor av grejor jag vill lägga till.

Som vad?

Mer integrering mot Facebook, att kunna söka längre tillbaka i tiden, köra liveevent, massor av sånt där.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.