Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Burma tillåter privatägda dagstidningar

Publicerad: 15 April 2013, 06:19

De statsägda dagstidningarna i Burma får konkurrens för första gången på 50 år.


Hittills har regeringen tillåtit 16 nya privatägda dagstidningar. Av dessa startade fyra sin verksamhet för en vecka sedan.

De fyra tidningarna är Union Daily, som har en koppling till staten, samt The Voice Daily, Golden Fresh Land och Standard Time Daily. Samtliga är på burmesiska.

Den direkta statliga censuren av medier avskaffades i april 2012. I augusti 2012 informerade regeringen journalisterna att de inte längre behöver lämna in sitt arbete till statlig censur före publicering, vilket de hade gjort i ungefär ett halvsekel.

Informationsministeriet meddelade också att tidningar på alla språk skulle bli tillåtna från och med 1 april 2013 och att alla burmesiska medborgare som ville inrätta en tidning skulle kunna lämna in en ansökan från och med februari i år.

Så sent som för två år sedan var reportrar i Burma utsatta för några av de tuffaste restriktionerna i världen. De blev ofta utsatta för övervakning, telefoninspelning och andra former av censur. Myndigheterna stängde rutinmässigt ner medier som bröt mot reglerna. Reportrarna blev ofta torterade och fängslade.

Privatägda dagstidningar på burmesiska, engelska, indiska språk och kinesiska var vanliga i Burma, när landet var en brittisk koloni. Alla dessa publikationer var tvungna att stänga när militärledaren Ne Win förstatligade privata företag 1964. Burma har många statliga dags- och veckopresstidingar.

Burma rankas på 151:a plats av 179 länder i det senaste pressfrihetsindexet (World Press Freedom Index-2013) som sammanställts av Reportrar utan gränser.

Anwar Hossain

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.