Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Budgetpropositionen: Färre ska betala reklamskatt

Publicerad: 16 April 2007, 11:31

Allt färre tidningar ska betala reklamskatt, men finansieringen är ännu inte klar. Ett förslag om detta ska regeringen lägga under året. Det framkommer i budgetpropositionen som presenterades i dag. (Uppdaterad)


Regeringen likställer reklamskatten för alla periodiska publikationer, även gratistidningar, som har karaktär av dagspress, populärpress eller fackpress. Det innebär att samtliga, retroaktivt från och med den 1 januari 2007, ska ha samma beskattning och grundavdrag som sedan den 1 januari 2006 gäller för allmänna nyhetstidningar.

– Ingen tidning ska betala mer än tre procent i reklamskatt, sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vid en presskonferens.

1 januari 2006 sänktes reklamskatten för dagspress från fyra till tre procent och för tidskrifter från elva till åtta procent. Reklamtrycksaker är undantagna och för övrig press (däribland gratistidningar) gäller åtta procent. För första gången föreslår nu regeringen att också gratistidningar påverkas av en lika stor sänkning som andra. När det gäller grundavdraget höjs det för samtliga till 50 miljoner kronor (något som i dag enbart gäller dagspress). Tidskrifterna har legat på tio miljoner kronor.

Lars Strandberg, vd för Sveriges Tidskrifter, säger att det ”känns jättekul att 15 års lobbyarbete äntligen gett resultat”. Sveriges Tidskrifter har cirka 415 medlemmar, enligt Lars Strandberg innebär regeringens förslag att endast ett fåtal kommer att betala reklamskatt.

Barbro Fischerström, Tidningutgivarnas vd, tycker att det är glädjande att väldigt många tidningar nu befrias från reklamskatt.

– Men varje förändring skapar nya problem. Det enda rätta hade varit att ta bort reklamskatten helt.

För dagspressens del återstår cirka 35 tidningar som kommer att betala reklamskatt medan övriga befrias.

För fem år sedan beslutade riksdagen att skatten ska avskaffas.

Lena Adelsohn Liljeroth:

– Det beslut vi nu tagit ska ses som en del i avskaffandet. Resten tar vi när det finns finansiering för det.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.