Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Budens beting borta

Publicerad: 18 Maj 2011, 10:25

I höst får landets tidningsbud ett nytt avtal. Betinget är borta. Men också ersättningarna för att köra ut annat än morgontidningar.


Från och med i höst har alla tidningsbud schemalagd arbetstid. Det innebär att budens rätt att gå hem när distriktet är klart försvinner, de ska hädanefter stå till arbetsgivarens förfogande ända till arbetstiden är slut.

Avtalet tillåter dock bud som blir klara en kvart före arbetstidens slut att gå hem. Men om budet blir färdigt mindre än en kvart efter arbetstiden är över blir det ingen extra ersättning. Vid förseningar större än en kvart får de dock betalt för extratid.

Kraven på att slippa betinget har Transport drivit under flera år. Arbetsgivarsidan gick med på det då de fick bort de extra ersättningarna för annat än prenumererade morgontidningar.

Avtalet gäller retroaktivt från årsskiftet. Senast den 1 oktober ska företagen börja använda det. Då sker också en lönerevision som ger en löneökning på 3,5 procent. Vilket blir den enda under den tvååriga avtalsperioden.

Det har utvecklats en gemensam insikt om tillståndet för branschen. Grundproblemet för båda sidor är att tidningarna tappar upplaga. Och det är svårt att rationalisera tidningsbudens verksamhet. Men förhoppningsvis kan det nya avtalet leda till att budföretagen kan hitta nya produkter, säger Tomas Bengtsson, förhandlare på Almega med ansvar för budavtalet.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.