Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Brunegård till Beirut för konferens om yttrandefrihet

Publicerad: 16 November 2007, 13:49

För andra året samlas representanter för Tidningarnas världsorganisation WAN och arabiska tidningsledare och redaktörer till konferens i Beirut, den 9 och 10 december. Man delar då ut Gebran Tueni-priset till en redaktör som likt Gebran Tueni slåss för yttrandefrihet. Tomas Brunegård, från WANs styrelse, kommer att delta i konferensen.


Medierna i arabvärlden är pressade, av repressiva regimer, radikala islamistiska grupper och i flera regioner krig och krigförande länders militär, som i Irak.

Tryckfrihetskonferenserna har till syfte, dels att stärka tryckfriheten och uppmärksamma ofriheten och repressionen, dels vara forum för kunskapsutbyten och att knyta kontakter. Årets tema är ”Att slå tillbaka: utmaningar och möjligheter för den arabiska pressen”.

Tomas Brunegård, Stampens vd, var med i Beirut i fjol, vid den första konferensen. Han delade då ut det nyinstiftade Gebran Tueni-priset, till minne av den libanesiske redaktören som dödades av en bilbomb 2005.

Varför arrangeras konferensen i Beirut igen?

– För att Gebran Tueni arbetade i Beirut. Det är inte världens trevligaste ställe att vara på, men vi markerar pressfriheten, och visar att vi finns här och nu.

Tomas Brunegård kommer med all säkerhet att vara med i år igen.

– Konferensen i fjol var det arrangemang inom WAN som påverkat mig mest. Dels genom mötet med alla redaktörer med personlig resning som slåss för yttrandefriheten. Och så stärkte den min syn på hur livsviktigt det är med kontakterna mellan tidningsföretag och mellan länder. Inte bara för att uppmuntra kampen för yttrandefrihet, utan också för kunskapsöverföringen för att stärka företagen och branschen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.