Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Brott och invandring – när redaktionerna får välja

Varje dag rapporteras fem gånger fler blåljusnyheter i svenska medier än nyheter om skola och utbildning. Detta trots att väljarna rankar utbildningsfrågor högre än lag och ordning. Invandring får dubbelt så mycket rapportering som jämställdhet. Påverkar det hur vi ser på vår omgivning? Hur vi röstar?

Publicerad: 28 september 2018, 05:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Är det rimligt att det varje dag rapporteras i snitt 653 blåljusnyheter eller andra historier kategoriserade som lag och ordning i svenska medier?

Ska tidningar, tidskrifter, radio och tv året efter #metoo-hösten rapportera nästan dubbelt så mycket om invandring och integration som om jämställdhet?

Vilken bild av Sverige får gemene man som läser sin lokaltidning, kanske en gratistidning och något magasin, tittar på morgonsoffa till frukost och följer antingen Ekot eller de lokala SR-nyhetssändningarna?

Jag vet inte. Jag jobbar inte längre som journalist på en redaktion. Men jag undrar. Och skulle oändligt gärna diskutera det med alla Sveriges mediechefer, nyhetschefer, webbredaktörer och morgonsoffeproducenter. Alla ni som i vardagen bestämmer om ämne A eller B ska bli en grej just i dag.

Från 1 januari och fram till valdagen berättade svenska medieföretag 163 891 historier om lag och ordning, ett område som hamnar på femte plats när svenska folket i SVT:s vallokalsundersökning berättar vilka frågor som är de viktigaste för dem när de ska lägga sin röst.[1]

På andra plats av svenskarnas ”viktigaste frågor” kommer skola och utbildning. Om skola och utbildning har Sveriges medieföretag rapporterat 28 960 gånger sedan nyår. Eller 115 artiklar eller inslag om dagen. 115 skolnyheter i snitt per dag, 653 lag och ordning. Rimligt?

Två studenter på journalistutbildningen på Södertörns högskola undersökte i fjol vilken bild av Sverige utanför Stockholm man får om man konsumerar Stockholmsbaserade rikstidningar (DN, SvD, Aftonbladet eller Expressen). Två tredjedelar av samtliga artiklar i undersökningen handlar om brott eller olyckor (”blåljus”). 255 av 643.

Sport står för ytterligare 18 procent och sedan är det små skvättar av ett antal olika ämnen. När över hälften av Sveriges journalister bor i Stockholm [2]är det förstås svårare att få en mer rättvisande bild av livet på landet. Brott och olyckor är oändligt mycket enklare att rewrita än långsammare skeenden och flerdimensionella nyheter.

För ett antal år sedan, då jag jobbade på Helsingborgs Dagblad, fick vi med jämna mellanrum upprörda samtal från framförallt lokala politiker i Landskrona om vilken bild av deras hemstad vi visade upp för resten av regionen. Vi hade nämligen tre lokala editioner och bytte ut ett uppslag mellan de tre huvudorterna. Och på första uppslaget i Landskrona Posten hamnade inte sällan brott och straff, både som huvudnyhet och i notisspalterna. Det var det uppslaget som sedan byttes in i editionerna i Helsingborg och Ängelholm.

Varför skulle resten av nordvästra Skåne bara få se en bild av Landskrona som våldsam brottsdrabbad kommun, frågade politikerna.

Jag tänker på detta nu när jag ser sammanställningen Retriever gjort åt Fojo av vad svenska medier rapporterar om. Hur påverkar det alla oss mediekonsumenter att polisnotiserna är så lättproducerade? Att en rättegång alltid blir en rubrik och dessutom både fyller bra om man har textmängdskrav och gillas av många läsare/tittare.

Påverkar det hur vi röstar? Hur vi ser på vår omgivning?

I eftermiddag pratar vi om det här och också generellt om hur journalistiken i Sverige mår nu och mådde under valrörelsen. Kom och var med och diskutera. Klockan 13 i salen F5 på MEG i Göteborg.

Kersti Forsberg
Verksamhetschef, Medieinstitutet Fojo

[1] Mätning genomförd av Retriever, på Fojos uppdrag, på samtliga texter/inslag publicerade av 582 tidningar och tidskrifter och 73 etermediekällor från 1 januari 2018 till och med valdagen, 9 september.

[2] Institutet för mediestudier, Där bor journalisterna, Så snett bor journalisterna, Journalism++, 2015

mvredaktion

Läs också

Tonåringar vill ha mer miljö – medierna ger dem invandring

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.