Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bröllopet på TT:s topp fyra

Publicerad: 1 juni 2010, 09:00

Bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling är en av årets fyra största nyhetshändelser, anser TT, som haft bröllopet med i planerna sedan 2007.


Ämnen i artikeln:

TT

De andra tre nyheterna som man räknar högt är OS i Vancouver, Fotbolls VM och riksdagsvalet. På TT har planeringen inför bröllopet pågått länge. Redan 2007, långt innan bröllopsplanerna blev offentliga, hade man en beredskap för hur man skulle lägga upp arbetet vid händelse av en förlovning.

Det blir ett dyrt år för TT. Men det visste vi redan tidigare, vi avsatte de pengar som behövdes när vi gjorde budgeten inför året, säger Mats Johansson, redaktionschef på TT.

Även TT Spektra satsar stort på bröllopet. Förutom en bröllopssajt som varit igång sedan förlovningen gör man också ett bröllopsmagasin som ges ut av 32 landsortstidningar. Magasinet, som trycks på glossigare papper än normalt, kommer att innehålla både lokala artiklar och annonser såväl som riksmaterial. Utöver magasinet erbjuder Spektra även färdigredigerade sidor från själva bröllopsdagen.

Vi hade ett möte med tidningarna i höstas där vi spånade idéer. Nästan alla ville ha egna enkäter med lokalbefolkningen, men annars ser det väldigt olika ut från tidning till tidning. Sajten ska vara ett komplement till den mer seriösa nyhetsbevakningen som TT står för, med nyheter av mer veckotidningskaraktär, säger Eva-Britt Andersson, redaktionschef på TT Spektra.

Hur medierna bör bevaka bröllopet är ingen enkel fråga, i all bröllopsyra kan det vara lätt att glömma bort den kritiska granskningen. Men Mats Johansson och Eva-Britt Andersson är överens om att TT har med alla perspektiv.

Både på sajten och i det kommande bröllopsmagasinet finns röster både för och emot monarkin. Men oavsett vilken åsikt man har så är det här en stor nyhetshändelse, säger Eva-Britt Andersson.

På vilket sätt granskar ni bröllopet på TT?

Vi har inte avsatt någon särskild reporter som är bevakar bröllopet, utan det ligger inom den ordinarie nyhetsverksamheten. Men en del av vår strategi att ha större fokus på de här frågorna. I helgen hade vi till exempel en text om vad kungahuset gör med skattepengarna, säger Mats Johansson.

Vilka faror finns det i att ryckas med i bevakningen?

Det blir ju lätt en sorts drevjournalistik kring sådana här händelser, till slut blir det så stort att det är omöjligt att låta bli att skriva om det. Men vi spekulerar inte utan använder bara bekräftade nyheter. Vi skrev till exempel inte så mycket om spekulationerna kring Madeleines förehavanden, men den dagen de bröt sin förlovning gjorde vi det, eftersom hovet förmedlade nyheten, säger Mats Johansson.

Har ni tittat något utomlands på hur man har lagt upp rapporteringen där?

Ja vi tittade en del på Danmark och Norge. Vår sajtredaktör bevakade även det norska bröllopet. Vi pratade med dem för att förhöra oss hur de jobbade, säger Eva-Britt Andersson.

På TT och TT Spektra har arbetet med bröllopet varit gränsöverskridande. Något som Eva-Britt Andersson tycker är positivt.

Det som är kul är att det blir ett samarbete över gränserna på redaktionen, och det är roligt att jobba i projektform.

mvredaktion

Detta är TT Spektras bröllopsmagasin:

9 lokala annonssidor och 4 sidor med lokalt redaktionellt material.

14,5 rikstäckande annonssidor och 24,5 sidor med rikstäckande redaktionellt material.

Totalt 52 sidor.

Ämnen i artikeln:

TT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.