Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Brittiskt etikförslag för bloggare och journalister

Publicerad: 19 Februari 2009, 07:39

Fojo tar på sin hemsida upp debatten om bloggare och deras eventuella hot mot den journalistiska yrkeskåren, en debatt som främst cirkulerat kring vem som kan räknas som journalist och vem man kan ha förtroende för på papper eller på nätet.


Kan bloggare få ett pressleg, utnyttja meddelarskyddet och var passar de som både bloggar och är journalister in någonstans? är några av de frågor som ställts.

I höstas anordnade University of Bedford, England, flera seminarier på temat The End of Journalism?. Bland annat lades det fram olika förslag till nya etiska regler som ska gälla på nätet, då främst för bloggare.

Från seminarierna refererar Maria Söderberg bland annat Ivor Gaber, University of Bedford,  som föreslog sju nya pelare för den journalistiska etiken, medan Evi Werkers et al, Interdisciplinary Centre for Law and ICT i Belgien, ansåg att det varken är upp till akademiker eller journalister att sätta upp nya pressetiska regler för bloggare. Det ska de göra själva.

I USA har det fastslagits att bloggare inte är journalister eftersom flera företag startat fiktiva bloggar för att sprida positiva rykten om sina varor. I Kanada räknas den som journalist som kan generera innehåll av nyhetsmässigt intresse och värde, oavsett om personen är utbildad journalist, bloggare eller har något annat yrke.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.