Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Brittiska dagstidningar blir veckotidningar

Publicerad: 17 April 2012, 10:12

Nu börjar Johnston Press förvandla lokaltidningar till veckomagasin. Dessutom ska alla titlar bli plattformsneutrala.


Nu börjar Johnston Press göra om sina dagstidningar till veckotidningar. Det brittiska lokaltidningsföretaget har varit något av en förebild för en del svenska dagstidningsföretag och har Schibsteds förre vd Kjell Aamot i styrelsen.

Nu förvandlar koncernen fem av sina dagliga lokaltidningstitlar till veckomagasin samtidigt som den satsar på Ipad-versioner och nyhetsförmedling dygnet runt på webben. Ytterligare 12 titlar kan komma att gå samma väg.

Dessutom skall k oncernen under året förvandla alla sina titlar till plattformsneutrala.

Det är en hel del jobb som väntar. Koncernen har nästan 6 000 anställda, över 170 betalpapperstitlar och 300 sajter i England, Wales, Skottland, Irland och Nordirland. Företaget är det enda renodlade lokal- och regionaltidningsföretaget på börsen i London. Där har börskursen haft en mycket dålig utveckling och aktien slutade igår på 6 pence.  Beskedet om att lägga ner den dagliga utgivningen av de fem lokatidningarna gavs som ett förhandsbesked till börsen igår. Företaget omförhandlar just nu lånevillkoren med sina banker. Företaget har externa lån på hela 350 miljoner pund, medan bolagets börsvärde är måttliga 40 miljoner pund. Den 25 april kommer bolaget att presentera både resultat för 2011 och finansieringslösningar.

Förändringarna inom företaget drivs nu igenom av nye vd:n Ashley Highfield som tillträdde i höstas. Han har en bakgrund som Microsoft-direktör och även som direktör på BBC där han bland annat ansvarade för införandet av BBC iPlayer.

Förändringarna inom Johnston har också inneburit att några chefredaktörer med lång tjänst tvingats bort från sina tidningar.

Tidningarna som blir veckomagasin redan i slutet av maj är the Halifax Courier, Scarborough Evening News, Northampton Chronicle & Echo, Peterborough Evening Telegraph och the Northamptonshire Evening Telegraph. Det blir inte några tunna veckotidningar utan man satsar på utgivning av 150 sidor tjocka lokala magasin.

Johnston Press är ett av världens äldsta tidningsföretag bara 9 år yngre än Norrköpings Tidningar. Bolaget publicerar bland annat 318 lokala och regionala tidningar, varav 18 tidningar är dagliga och 156 tidningar är betalda veckotidningar, 97 är gratistidningar och 2 är söndagstidningar. Bolaget har 1 830 lokala journalister, men publicerar också massvis med användargenererat material.

Lars Herlin

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.