Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Brittisk press vill ha statsstöd till lokal granskande journalistik

Publicerad: 23 juli 2009, 09:26

Ge nyhetsbyrån Press Association statsstöd för att sköta lokal granskande journalistik. Det är ett utspel från oroade brittiska tidningsledare.


Ämnen i artikeln:

The Guardian

Krisen för dagspressen håller på att slå undan fötterna på granskningen av beslutsfattare, myndigheter och domstolar lokalt i Storbritannien.

Därför undersöker nyhetsbyrån Press Association möjligheten att med hjälp av statsstöd upprätthålla granskande lokal journalistik.

Press Association ägs av de stora brittiska mediebolagen. I ett anförande igår kväll gav The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger tanken ett stöd. Han sa att den lokala journalistiken måste göras av någon:

”Det oroar mig att alla dessa myndigheter och domstolar i framtiden ska verka helt utan offentlig granskning. Jag tror inte att våra lagstiftare har börjat förstå det överhängande problemet när vi står inför att den journalistiska infrastrukturen för lokala nyheter i press och tv kollapsar”.

Lokal journalistik är en samhällsnyttighet i klass med ”vatten och gas”, sa Rusbridge vidare. Utan den hotar ineffektivitet och korruption.

En lösning är ett statsstöd till PA, som i sin tur skulle låta reportrar på lokala medier göra jobbet, mot att materialet blir tillgängligt för alla.

PA söker just nu medel för att prova ett sådant system.

Rusbridge talade också om fördelarna med medborgarreportrar, dels för att få material, dels för att minska avståndet mellan vanligt folk och journalisterna.

Läs mer hos The Guardian.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

The Guardian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.