Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Brittisk informationsfrihet kan komma att kosta

Publicerad: 16 Januari 2007, 13:28

Genom att prissätta en informationstjänst prissätter man också demokratin, skriver Internationella pressinstitutet (IPI) i ett brev till Storbritanniens justitieminister. Ministerns avsikt att se över och eventuellt göra ändringar i "Freedom of Information Act" oroar press- och yttrandefrihetsorganisationen.


En översyn och ett tillägg kan enligt IPI få menliga effekter på det fria informationsflödet inom Storbritannien. Det kan bland annat förhindra att medier och journalister i framtiden kan arbeta med undersökande journalistik.
I somras läckte innehållet i ett dokument ut som avslöjade att ministern kunde tänka sig att i vissa fall förhindra möjligheten att komma åt information, ”de svåraste ansökningarna”, bland annat genom att införa en enhetstaxa för informationstjänster. Argumentet var att det skulle vara avskräckande, i synnerhet för dem som lämnar in ansökan på ansökan.
Det som oroar IPI är att den brittiska regeringen tycks vilja öka antalet avslagna ansökningar. Om det skulle ske skulle den oönskade effekten bli att regeringen framstår som om den drar sig undan sitt åtagande att vara en öppen och transparant regering, skriver IPI.
Enligt senaste siffror lämnar 120 000 ansökningar med hänvisning till ”The Freedom of Information Act”. Detta kan än så länge och med vissa undantag göras gratis för den som söker. Regeringens årliga kostnad uppskattas till 35 miljoner pund. Att det ser ut som det gör i dag anser IPI snarare ska lastas regeringen och den byråkrati som uppstått kring behandlingen av ansökningarna än dem som säker information. Den kultur av hemlighetsmakeri som växt sig stark inom den brittiska regeringen ska inte användas för att straffa den som söker, skriver press- och yttrandefrihetsorganisationen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.