Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Brit Stakston om Blankspots Sverigeresa

Publicerad: 1 december 2017, 13:52

Blankspot ger sig ut på en upptäcktsresa över Sverige. Brit Stakston, vd, berättar varför man nu riktar strålkastarna mot det egna landet.


Ämnen i artikeln:

Brit Stakston

Blankspot drog igång sin verksamhet 2015. Allt sedan dess har läsare hört av sig och efterfrågat också Sverigereportage, berättar Brit Stakston, vd och medgrundare för Blankspot.

– Många har uppskattat våra utrikesreportage men samtidigt velat att vi ska beskriva hur deras verklighet ser ut här hemma. Nu är det dags att göra det och försöka skildra en svensk samtid med olika perspektiv, sammanhang och nyanser. Det finns massor av intressant att berätta om hur landet utvecklas och det ska vi göra.

Under vinjetten Verkliga Sverige ger sig Blankspot därför i januari ut på en upptäcktsresa. Som Medievärlden berättade tidigare i dag ska ramen för den vara berättelsen om Nils Holgersson.

– Vi har funderat mycket kring hur vi på bästa sätt kan beskriva verkligheten här och landat i att Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson är ”Blankspottig” i sitt DNA. Just viljan att sprida kunskap och belysa vita fläckar, säger Brit Stakston och fortsätter:

– Att spegla nuet mot dåtiden tror jag är värdefullt när man ska välja fokus mot framtiden. Hur hanterade man utmaningarna då? Vilka utmaningar finns i dag? Hur tänker man om sin framtid? Jag tror också att insikten att vi har klarat svåra saker förr kan vara bra att ha med sig.

Men i stället för Nils Holgerssons gås har Blankspot sällskap av en drönare på resan.

– Vår drönare kommer att ta samma rutt som gåsen, fast vi har adderat Halland. Det här kommer förstås att ge oss ett fantastiskt bildmaterial till berättelsen som sedan ska gestaltas med webbens magi.

Brit Stakston och Blankspots chefredaktör Martin Schibbye leder olika delar av arbetet med reportageresan. Sedan samverkar de med olika frilansjournalister.

Under arbetet kommer Blankspot också att samarbeta med lokala medier i landet.

– Allt det som vi har ambitionen att göra under resan gör ju de varje dag på plats. Så planen är att träffa dem och se vad det leder till, säger hon och fortsätter:

– Dessutom är det – inom ramen för kulturanalysen – naturligt att titta på hur förutsättningarna för lokaljournalistiken ser ut i de olika regionerna. Och vilka konsekvenserna av det blir.

Brit Stakston berättar vidare att Blankspot kommer att samverka med kulturhistoriska Nordiska museet på olika sätt.

– Deras samlingar och kunskapsbanker är av stort värde för oss och vi kan tillsammans utveckla insamlingsställen utifrån demokratiåret 2018. De kommer till exempel att göra ett nationellt insamlingsupprop om ”att göra sin röst hörd”, vilket matchar vårt fokus på demokratiutveckling lokalt.

De personliga berättelserna samlas sedan ihop på Nordiska museets insamlingssajt minnen.se.

– Det kommer att bli fantastiskt och gör att materialet människor bidrar med sparas för eftervärlden. Snacka om att utveckla metoden för deltagande journalistik!

Parallellt med Verkliga Sverige fortsätter Blankspot med sina utrikesreportage. För tillfället pågår till exempel en reportageserie om Eritrea och en bok om utvisningarna till Afghanistan.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Brit Stakston

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.