Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Breakits granskning får matapp att lova bättring

Publicerad: 11 maj 2017, 05:24

Erik Wisterberg, reporter på Breakit. Foto: Towe Boström.

Erik Wisterberg, reporter på Breakit, har de senaste veckorna wallraffat som cykelbud för två av Stockholms större matappar. Efter granskningen, som bland annat visade att Wisterbergs timlön på Uber Eats var under 40 kronor före skatt, lovar appen bättre villkor för cykelbuden.


Ämnen i artikeln:

BreakitErik Wisterberg

I går publicerade Breakit inledningen av en större granskning av två av matleveransapparna i Stockholm. De växande bolagen har vid upprepade tillfällen uppmärksammats för att deras anställda har låga löner och dåliga arbetsvillkor, vilket flera cykelbud – de flesta anonyma – vittnat om.

För att granska hur det verkligen låg till bestämde sig därför Breakit för att låta en av affärssajtens reportrar, Erik Wisterberg, under två veckors tid hoppa in som cykelbud på Foodora och Uber Eat. Det hela avslutades med en livesändning på Facebook under onsdagsförmiddagen när Wisterberg jobbade sitt sista pass.

Erik Wisterbergs wallraffande visade bland annat att det är svårt att nå upp till Uber Eats garantiersättning, vilket gör att timlönen blir mycket låg. Hans egen lön under tiden han arbetade för bolaget landade på 39 kronor i timmen – före skatt.

Enligt ett utlåtande från Uber Eat Sverige-chef, Zoltan Fekete, gör man nu två saker för att förebygga att ”liknande” saker händer igen, rapporterar Breakit.

”För det första, vi sänker antalet beställningar kurirerna måste leverera per timme för att få ta del av garantiersättningen, även när det är färre inkommande beställningar. För det andra, vi har börjat samla ihop de bästa lärdomarna från de mest effektiva kurirerna som använder plattformen och kommer att dela dessa med de kurirer som traditionellt haft historiskt lägre intjäningar.”

Läs också

Breakit livesände reporters wallraffande

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BreakitErik Wisterberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev