Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Breakit-reportrarna ska porträttera Sveriges stjärnentreprenörer

Publicerad: 20 september 2017, 07:33

Breakit-journalisterna Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson. Foto: Sara Lindmark/Breakit.

Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson på Breakit tycker att det saknas en bok om den svenska techsektorn och de entreprenörer som byggt den. Men det ska de ändra på nu.


Ämnen i artikeln:

BreakitErik Wisterberg

Det var på en after work före sommaren som reportern Erik Wisterberg och nyhetschefen Jon Mauno Pettersson konstaterade att det är märkligt att det inte finns någon bok om den svenska entreprenörsscenen.

– Om man går in i en bokaffär finns det hundratals biografier över företagsledare – de flesta av dem manliga makthavare i det gamla näringslivet. Men något liknande om de stora profilerna inom den svenska tech- och startup-scenen som håller på att förändra hela näringslivet finns det inte. Det ska vi ändra på nu, säger Erik Wisterberg.

Efter snacket kokades planerna ned till en färdig bokidé. Och nu har journalisterna skrivit kontrakt med bokförlaget Natur & Kultur.

– Genom boken hoppas vi kunna bidra med tidigare oskrivna berättelser. Vi ska också försöka skriva den så att de här nyckelpersonernas berättelser tillsammans kan förklara någonting större kring det som ibland beskrivits som ”det svenska techundret”.

De två har redan satt ihop en lista över vilka entreprenörer de vill ha med i boken. Men förutom personerna bakom några av de större techbolag som fötts i Sverige, som Spotify och Klarna, vill Erik Wisterberg inte avslöja vilka som ska ges plats i boken.

– Det behåller vi för oss själva. Vår förhoppning är dock att också kunna lyfta fram några av de mer okända entreprenörerna som är på väg att bygga miljardbolag men som verkar lite under radarn.

Viljan är att boken ska nå ut till en bredare allmänhet, berättar Erik Wisterberg.

– Det ska bli en sådan bok som man vill köpa i julklapp till någon nära och förhoppningsvis ska den ge en unik inblick i något väldigt spännande som håller på att växa fram i det svenska näringslivet.

Erik Wisterberg kommer under våren att gå ned i arbetstid för att skriva boken, medan Jon Mauno Pettersson fortsätter att arbeta som vanligt. Något datum för en planerad utgivning är ännu inte satt. Enligt Erik Wisterberg är detta ett långsiktigt projekt.

– Tanken är att det ska bli ett definitivt dokument och då måste det få ta tid. Men det ska bli jätteroligt att komma igång med skrivandet och det känns tryggt att ha Jon med mig i det här projektet. Han är otroligt duktig och har järnkoll på den svenska techscenen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BreakitErik Wisterberg

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev