Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Breakit om granskningen av startuplivets baksida

Publicerad: 28 mars 2017, 08:31

Stefan Lundell. Foto: Johanna Ekström

I går inledde tech- och startupsajten Breakit en granskning av hur svenska entreprenörer mår och problemen de brottas med. “Det läggs mycket fokus på de positiva sidorna av entreprenörslivet, men det finns andra sidor också som är viktiga att lyfta fram”, säger Breakits Stefan Lundell.


Ämnen i artikeln:

Breakit

Ända sedan Olle Aronsson och Stefan Lundell startade Breakit 2015 har de tyckt att startuplivet ofta lyfts fram som något väldigt positivt. Men i takt med att de själva fått större erfarenhet av entreprenörskapet har de märkt att det också finns en annan sida:

– Det finns två sidor av samma mynt. Ofta läggs fokus på de positiva sidorna, som också vi tycker dominerar, men det finns andra sidor som är minst lika viktiga att lyfta fram, säger Stefan Lundell, som är självkritisk:

– När man kommer folk i branschen närmare inpå livet märker man att det finns flera saker de här personerna brottas med. Samtidigt matas de med artiklar, bland annat från oss på Breakit, om fördelarna med startuplivet.

Mot den bakgrunden bestämde sig Breakit för att inleda granskningen som består av artiklar, berättelser från entreprenörer, rörligt material och infografik. Ambitionen är att väcka diskussion så att fler vågar prata om också det som är svårt.

Breakit har bland annat genomfört en undersökning bland 50 grundare av svenska techbolag. Av den framgår att 38 procent har upplevt att både deras psykiska och fysiska hälsa har försämrats sedan de startade företag. Flera anger att de är stressade, sover dåligt och arbetar betydligt mer än tidigare. Över en tredjedel har någon gång funderat på att ge upp och 11 procent tänker ofta så. Nästan var fjärde person jobbar mer än 70 timmar i veckan.

I en krönika berättar Stefan Lundell om sina egna erfarenheter av startuplivet. Och om ångesten entreprenörskapet stundtals framkallar hos honom:

”I mitt fall har stressen i vissa lägen fått mig att må riktigt dåligt. Vid de tillfällena, när ångesten plågat mig som mest har jag på allvar frågat mig om det är värt det.”

I din krönika skriver du vidare att du känt en oro för att ni på Breakit ger en alltför skev bild av startuplivet. Vilket ansvar har ni för att lyfta de här frågorna?

– Ett jättestort ansvar. Vi vill vara – och tycker att vi är – det mediet som finns mitt i den här världen. Vi ska göra en adekvat och relevant rapportering, och inte ducka för att skriva om de här frågorna. Och det tycker jag inte att vi gör heller, men vi kan absolut ge det ett större fokus.

Reaktionerna på granskningen har varit många och positiva, berättar Stefan Lundell:

– Jag har fått en hel del mejl från entreprenörer som känner igen sig. Och granskningen har väckt mycket reaktioner på sociala medier. Gemensamt för de som hör av sig är att de tycker att ämnet är relevant och att det är bra att vi tar upp det.

Hur ser den fortsatta bevakningen ut?

– Dels fortsätter vi vår granskning med nya vinklar, dels samlar vi ihop reaktionerna som varit. Sedan är ambitionen att fortsätta ha fokus på de här frågorna i det dagliga arbetet. Detta ska inte vara ett tomtebloss som slocknar – utan vi kommer att ha ett ökat fokus, säger Stefan Lundell och fortsätter:

– Min magkänsla och även datan säger mig att det finns ett stort intresse för att läsa om det här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Breakit

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev