Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Branschorganisationerna: ”Vi har inte hört nått från Bonnier”

Publicerad: 8 mars 2019, 12:47

Foto: Janne Næss.

Branschorganisationerna som kritiserade Bonniers numera tillbakadragna frilansavtal har inte hört något från mediejätten, säger företrädare till Medievärlden. Nu efterlyser de mer transparens från Bonnier.


Ämnen i artikeln:

BonnierAnna-Clara Welander

Fyra branschorganisationer skrev under förra veckan ett debattinlägg i Medievärlden där de uppmanande sina medlemmar att inte skriva på Bonniers nya frilansavtal.

Det fick Bonnier att skicka ut ett pressmeddelande där de backade från avtalet och lovade att de skulle presentera ett nytt avtal.

”Vi har nu satt igång ett internt arbete med avtalet och har som mål att komma fram med ett justerat avtal nästa vecka”, skrev Anna-Clara Welander, chef för Lifestylegruppen i Bonnier News, i pressutskicket.

Men företrädare för branschorganisationerna som företräder frilansarna har inte hört ett ord sedan pressmeddelandet skickades ut i slutet av förra veckan.

– Vi söker kontakt med Bonnier för att förstå hur de tänker, säger Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet.

Han menar att det skulle finnas fördelar om Bonnier och de branschorganisationer som berörs kunde diskutera avtalet innan det skrivs.

– Det vore bra om det som kommer tillbaka med är något som när avstämt med de organisationer som har möjlighet att företräda en avsevärd del av de frilansare som påverkas. Det skulle spara både oss och Bonnier avsevärd tid om de kunde vara lite mer transparenta, säger han och lägger till:

– Om de kommer tillbaka med någon som är nästan lika dåligt, då är det ju bara samma visa igen. Då är det bättre om vi kunde sätta oss ned och kolla på vilka principer man kan försöka komma överens om, säger han.

Putte Salminen, verksamhetsledare på Bildleverantörernas föreningen, har inte heller hört något från Bonnier i frågan.

– Det är tråkigt att det är så naturligtvis. Men vi kan inte tvinga dem, säger han.

Inte heller på Svenska tecknarförbundet har man hört något.

– Vi väntar. Det är märkligt att de inte har ringt än, säger Sofia Jerneck, förbundsdirektör på Svenska tecknare.

Inte heller Svenska Fotografers Förbund, som även de skrev under uppropet, har hört något från Bonnier.

Medievärlden har via telefon, sms och mejl försökt nå ansvariga på Bonnier för att fråga när det nya avtalet kommer presenteras och varför de valt att inte föra samtal med branschorganisationerna.

Anna-Clara Welander har via mejl svarat att det kommer ta ett tag innan det nya avtalet är klart.

”Som jag tidigare sagt tar vi till oss av kritiken och jobbar vidare med justeringar av avtalet. Det kommer ta ett tag innan det blir klart, så jag har inget nytt att berätta just nu”, skriver hon.

Hon har inte svarat på frågan om varför de inte för samtal med branschorganisationerna.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

BonnierAnna-Clara Welander

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.