Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Branschens reaktioner på nya kulturministern: ”Försiktigt positiv”

Publicerad: 21 januari 2019, 11:39

Kerstin Neld, Sveriges Tidskrifter, och Jeanette Gustafsdotter, TU. Foto: Press och Jonas Hellsén.

Branschen är hoppfull efter utnämningen av Amanda Lind till ny kulturminister. Den svenska inställningen till den nya upphovsrättslagstiftningen på EU-nivå hoppas Kerstin Neld på Sveriges Tidskrifter ska ändras i mer positiv riktning.


Ämnen i artikeln:

RegeringenJeanette Gustafsdotter

Amanda Lind (MP) efterträder Alice Bah Kuhnke (MP) som kulturminister. Hon blir därmed den viktigaste motparten för landets medier för förhandlingar framöver.

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, är försiktigt positiv till den nya ministern.

– Men jag vet inte så mycket om henne. Hon kommer inifrån och bör ha koll på frågorna, säger Jeanette Gustafsdotter och poängterar vidare att utnämningen av en miljöpartist till rollen innebär att Socialdemokraterna återigen väljer att avstå den posten.

– Vad det betyder kan man spekulera kring. Om det är ett ställningstagande eller bara en naturlig uppdelning mellan de två partierna?

Jeanette Gustafsdotter önskar ett fokus på pressens villkor från den nya ministern.

– Jag tycker det är viktigt att Amanda Lind jobbar med att underlätta för medier att överleva. Sen hoppas jag på att det fokuseras på balansen mellan public service och kommersiella medier framöver, säger Jeanette Gustafsdotter.

Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld framhåller att tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke varit väldigt handelskraftig.

– Hon förstår vikten av att förankra mediefrågorna i de andra departementen och det hoppas jag att Amanda Lind också gör.

Kerstin Neld framhåller att sänkningen av digitalmomsen, som är så gott som i hamn, är en väldigt viktigt fråga för branschen. Men också den nya upphovsrättslagstiftningen på EU-nivå är central.

– Där har Sverige en väldigt negativ inställning till en för vår bransch viktigt fråga. Jag hoppas att hon kan se varför det här är en viktig fråga för vår bransch.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.