lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Branschens omvandling har skapat en köparens marknad”

Publicerad: 7 februari 2018, 12:54

Kent Werne. Foto: Sara Appelgren

När tidningar läggs ned och jobb försvinner samtidigt som antalet journalister ökar så hamnar fack och arbetstagare i underläge. Det menar Kent Werne, som undersökt situationen i mediebranschen.

Ämnen i artikeln:

SJFSvenska Journalistförbundet

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dag släpps den sjätte och sista delen i rapportserien ”Tryggare journalistjobb” som författaren och journalisten Kent Werne gjort på uppdrag av Svenska Journalistförbundet (SJF).

Kent Werne har arbetat med rapportserien sedan våren 2015. Ambitionen har varit att försöka bena ut problemen och komma med konkreta förslag på åtgärder. Under arbetet har han skapat sig en bild av hur situationen i mediebranschen ser ut:

– Det är uppenbart att mediebranschen genomgår en stor omvandling. Med den omvandlingen följer en ökad otrygghet, fler visstidsanställda och fler frilansare som går på knäna.

Han tycker att Journalistförbundet har agerat för att motverka den växande otryggheten, men ser samtidigt att mer skulle behöva göras:

– Förbundet har bland annat tagit strid mot det man anser har varit ett överdrivet utnyttjande av inhyrd personal och visstidsanställda. Men tyvärr har det inte räckt för att förhindra att otryggheten breder ut sig.

Ett stort problem är att medarbetare och fack befinner sig i ett underläge gentemot arbetsgivarna, menar Kent Werne:

– Tidningar har lagts ned och jobb försvunnit. Samtidigt har det utbildats långt fler journalister än det funnits ett behov av. Det har skapat en slags köparens marknad.

En konsekvens av det är att det bildats en tystnadskultur. Mest tydligt märks den på produktionsbolagen, säger han:

– Där saknas det en facklig tradition och ofta finns det inga kollektivavtal, vilket lett till en rädsla som blev väldigt tydlig i samband med höstens #metoo-rörelse.

Tystnadskulturen är också något som Kent Werne stött på under arbetet med rapporterna:

– Det har funnits en ovilja bland folk att vara öppna med sitt namn, vilket visar på en rädsla för att det kan få konsekvenser om man berättar om villkoren, säger Kent Werne och fortsätter:

– Och det är ju ett varningstecken om något. Så ska det inte vara i en bransch som bygger på yttrandefrihet.

I huvudsak beror de tuffa villkoren för journalisterna på att mediebranschen går igenom en ekonomisk kris, konstaterar han.

– Situationen har inte blivit som den blivit för att arbetsgivarna vill vara taskiga eller är antifackliga – utan för att arbetsgivaren, på alla tänkbara sätt, försöker kapa kostnader.

Enligt Kent Werne är frilansjournalister samt personer på produktionsbolag och contentbyråer allra mest utsatta. Därför ligger tyngdpunkterna, i de förslag som presenteras i rapporten, på att förbättra deras villkor.

Totalt presenteras tolv åtgärder i ”Tryggare journalistjobb – Otryggheten i mediebranschen #6” (pdf), som går att ladda ned här.SJF:s hemsida kan du se en film när rapportförfattaren intervjuas.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev