tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Brandattentat mot VLT-reporter

Publicerad: 24 april 2017, 07:24

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda. Foto: Lennye Osbeck

En kriminalreporter på VLT fick i helgen en brandbomb kastad i sin bil. Tidningens chefredaktör säger att det finns skäl att tro att det är ett attentat som är riktat mot reporterns journalistiska verksamhet.

Ämnen i artikeln:

VLTMittmedia

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Under fredagskvällen larmades räddningstjänsten till en brinnande bil i centrala Västerås. Enligt polisen ska bilen ha haft en krossad ruta och i baksätet fanns en flaska med brännbar vätska. Men räddningstjänsten hann släcka branden innan bilen blev övertänd.

Den brandhärjade bilen tillhörde en kriminalreporter på VLT som tidigare utsatts för hot, varav två har polisanmälts. Reportern har den senaste tiden rapporterat om flera uppmärksammade kriminalfall.

– Vi kan inte fastslå att det är ett attentat riktat mot hans journalistiska verksamhet, men vi har goda skäl att tro att det ligger till på det sättet, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, till Medievärlden och fortsätter:

– Det känns naturligtvis oerhört allvarligt och är ännu ett tecken på att det blir allt vanligare att man går på enskilda journalister.

Daniel Nordström är oroad över utvecklingen:

– Det är oerhört allvarligt och skrämmande. När enskilda personer trakasseras finns det en risk att viktiga röster försvinner ur samhällsdebatten. Därför måste man se till att de individer som utsätts får ett starkt stöd – och att de rutiner vi har för hanteringen av hot och trakasserier följs.

Hur hanteras det här internt?

– Vi har tagit till alla de säkerhetsresurser vi har. Exakt hur de ser ut vill jag dock inte gå in på. Men vi gör allt för att ta hand om honom och hans familj.

Den utsatte reportern mår, enligt Nordström, under omständigheterna bra:

– Sådant här är förstås alltid obehagligt för den enskilda personen. Men han är stabil och mår bra. Och vi gör allt vi kan för att han ska må ännu bättre.

Och hoten och trakasserierna kommer inte att påverka VLT:s journalistik, säger Daniel Nordström som understryker vikten av att stå upp för det fria ordet.

– Vi kommer aldrig att låta oss tystas. Aldrig någonsin.

I sin blogg skriver Daniel Nordström om det inträffade.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev