Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bra om myndigheten öppnar för vidgad självreglering

Jag ser fram emot att myndighetens chef Charlotte Ingvar-Nilsson omgående reviderar och kompletterar myndighetens skrivelse till regeringen, skriver Nils Funcke i en replik till MPRT.

Publicerad: 26 Juni 2018, 05:57


Det är svårt att missförstå eller ens misstolka det Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) skriver.

”Allt mer programinnehåll publiceras på webben och allt fler tar del av innehållet där. Utvecklingen medför utmaningar eftersom de särskilda tillståndsvillkoren för trådlösa sändningar endast får ställas i marknätet”, konstaterar myndigheten och menar att ”det är otillfredställande – både för den enskilde och för programföretagen – att sändningarna på internet inte kan vara föremål för granskning”, exempelvis när det gäller intrång i privatlivet.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Nu hävdar myndighetens chef Charlotte Ingvar-Nilsson att MPRT inte tar ”ställning till om det bör vara granskningsnämnden som ska utöva tillsynen eller om en prövning kan ske inom ramen för ett medieetiskt system”.

Denna öppning för ett vidgat och stärkt medieetisk system är välkommen. Men varför inte skriva det i klartext till regeringen? I stället framhåller myndigheten att ”det i dagens system inte kan ske någon granskning av programinnehåll exempelvis utifrån villkor om saklighet och respekt för privatlivet när programinnehållet enbart har sänts via internet” även public service-företagen utvecklas enligt myndigheten ”i allt högre grad i en onlinemiljö”.

Eftersom det aldrig varit på tal eller kan komma på tal att ett medieetiskt system ska pröva frågan om saklighet och övriga krav på innehållet som kan ställas är det svårt att tolka myndighetens skrivelse som annat än en önskan att myndighetstillsynen ska utsträckas till rörliga bilder på nätet oavsett vem som publicerar dem.

Jag ser fram emot att Charlotte Ingvar-Nilsson omgående reviderar och kompletterar myndighetens skrivelse till regeringen. Öppnar i stället för att bidra till att stänga möjligheten att vidga självregleringen vad gäller integritetsintrång till att omfatta även etermedierna.

Till sist. MPRT är och kommer i en politisk turbulent situation att få en än tydligare och mer aktiv roll som statligt övervakningsorgan. En kontrollmyndighet för att övervaka och näpsa de som inte inordnar sig i en framtida begränsad yttrandefrihet. Svenska medier och branschorganisationer bör av ren självbevarelsedrift redan i dag sluta gulla med Myndigheten för press, radio och tv och dess beslutsorgan Granskningsnämnden.

Nils Funcke

mvredaktion

Läs också

Charlotte Ingvar-Nilsson: Nu blev det allt fel, Nils Funcke (2018-06-19)

Nils Funcke: Myndigheten vill granska dagspressens tv-sändningar (2018-05-31)

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.