Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Boxare attackerade SN-fotograf

Publicerad: 12 December 2016, 14:28

Anna Falk, chefredaktör på Södermanlands Nyheter.

Under en boxningsgala i Nyköping i helgen sparkade Szilvia Szabado mot en fotograf från Södermanlands Nyheter. Händelsen utreds nu internt, berättar tidningens chefredaktör Anna Falk.


Det var i fredags kväll som svenska Mikaela Laurén mötte Ungerns Szilvia Szabados. Mikaela Laurén gick vinnande ur matchen, till Szilvia Szabados stora besvikelse. Efter förlusten reagerade Szilvia Szabados genom att gå till attack mot en fotograf från Södermanlands Nyheter.

Tidningens chefredaktör, Anna Falk, beskriver händelsen i ett mejl till Medievärlden:

”Exakt vad det var som hände – och hur pass allvarlig händelsen faktiskt var – är inte helt klarlagt, jag håller själv på och reder i frågan. Vår fotograf Hugo Leijon befann sig vid fotoplatsen vid ringside för att dokumentera matchen mellan Mikaela Laurén och Szilvia Szabados. Jag var själv inte på plats men jag har förstått att Szabados var mycket besviken och upprörd sedan matchen hade brutits till Lauréns fördel. Det var i samband med det som Szabados sparkade ut med foten mellan repen, i en svepande rörelse mot fotograferna som stod där. Hugo själv säger att han knappt ens uppfattade situationen, han hade kameran riktad mot vinnaren, men en annan Nyköpingsfotograf som satt intill har bekräftat för oss att sparken var relativt nära Hugos kamera.”

Hur tänker du om att det gick till så?

”Det är naturligtvis alltid helt oacceptabelt att journalister i sin yrkesutövning utsätts för hotfulla situationer eller fysiska attacker.”

Kommer ni att anmäla händelsen?

”Jag hoppas att arrangören utreder Szabados agerande efter förlusten. Vi håller som sagt på att utreda händelsen internt nu, sedan får vi se hur vi går vidare. Vi uppfattar inte att det här var riktat just mot vår fotograf och ingen kom till fysisk skada, men händelsen kommer förstås att resultera i åtminstone en tillbudsrapport.”

Hur är din bild av hur arbetsmiljön ser ut för sportjournalister i dag?

”Södermanlands Nyheters sportredaktion har hittills varit ganska förskonad från situationer med hot och fysiska attacker men det är klart att vi pratar om riskerna som finns. Både vad gäller situationer där supportrar eller utövare kan bli hotfulla och risker för rena olyckstillbud. Fotografen vill ju ofta gå så nära som möjligt, men det får aldrig gå ut över säkerheten.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.