Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bottenrekord för dagspress i ny SOM-undersökning

Publicerad: 12 Juni 2003, 06:28

Vindarna har vänt och blåser i favör för politikens institutioner samtidigt som massmedier och näringsliv tappar i tillit. Det visar nya SOM-mätningar.


Dagspressen  och radio/tv som samhälls- institutioner har alltsedan SOM-institutets mätningar började 1986 aldrig tidigare legat så lågt. Även  förtroendet för den tidigare alltid högt rankade televisionen har eroderat.
– Sedan kan man fråga sig om det är bra eller dåligt att ligga lågt som institution, säger Lennart Weibull vid Göteborgs universitet, som med kollegan Sören Holmberg tagit fram  och sammanställt höstens  mätningar i boken Fåfängans marknad.
I frågan om förtroendet för institutionerna anges endast alternativen dagspress och radio/tv, medan medierna delats in i sina specifika grupper när frågan gäller innehållet.
– Det är ju till innehållet som medierna ska vara bra och där står dagstidningen stark, liksom de gamla institutionsmedierna SVT-SR.  

Lokaltidningar starkare
Sammantaget anger var femte svensk att förtroendet för dessa tre medier är mycket stort. Det är främst den lokala tidningen  som har en stark ställning.
I höstens undersökning lades ytterligare grupper till: populär- och facktidskrifter samt fackliga tidskrifter. SOM-undersökningen gör bedömningen att det är endast kvällstidningar och populärtidskrifter som möter en stark innehållskritik hos allmänheten,
Att de politiska institutionerna vunnit förtroende tillskriver Lennart Weibull dels 11 september, dels att det varit valår sedan senaste mätningen.
– Det ska bli spännande att se i höstens mätningar om de politiska institutionerna fortfarande är på väg upp.
Även förtroendet för olika yrkesgrupper  finns med i undersökningen. Journalister i radio/TV och i dagspress återfinns på sjätte respektive nionde plats i en lista på 13 yrkesgrupper. Sjukvårdens personal, forskare och poliser ligger i topp.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.