Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bordlägg lagen om kränkande fotografering

Publicerad: 25 Mars 2013, 09:12

Det är djupt olyckligt att moderaterna driver en mediepolitik som minskar yttrandefriheten skriver advokaterna Ulf Isaksson och Erik Wassén på DN Debatt.


De menar att Justitiedepartementets vilja att begränsa vad de kallar för kränkande fotografering går för långt. Lagförslaget som kommer från den moderata justitieministern Beatrice Ask är illa motiverat och lider av lagtekniska brister enligt Ulf Isaksson och Erik Wassén:

För det första saknar frågan om kränkning av den personliga integriteten relevans för tillämpningen av det föreslagna straffstadgandet.

För det andra har justitiedepartementet envist yrkat på möjligheten att straffa enskilda tv-¬ eller pressfotografer personligen.

För det tredje har regeringen inte ens påstått att massmediernas anskaffning av bilder är en del av problematiken.

Vi tror att konsekvensen av ett förbud blir färre bilder i nyhetsrapporteringen. Justitie¬ministern försöker dämpa farhågorna med ordvändningar om att förbudet är tänkt att träffa endast de mest klandervärda fallen. Det finns goda skäl att förhålla sig tvivlande till värdet av sådana försäkringar.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.