Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Borås Tidning inför klimat- och miljöreporter

Publicerad: 9 oktober 2018, 11:08

Jan Lindsten blir klimat- och miljöreporter på Borås Tidning.

Jan Lindsten blir renodlad klimat- och miljöreporter på Borås Tidning. – Klimatfrågorna blir lokala i det ögonblick man ska börja göra något åt dem, säger han.


Jan Lindsten har tidigare bevakat sjukvårdsfrågor och stadens energi- och miljöbolag. Från och med nästa vecka ska han enbart bevaka klimat- och miljöfrågor.

– Jag har länge tyckt att vi haft för lite fokus på klimat- och miljöfrågor. Den process som kommer att starta de kommande 2-3 åren blir avgörande för samhället. Det fanns också ett extra stort behov av att kunna svara på läsarnas frågor efter den här varma sommaren, säger han.

I uppdraget ingår att göra både raka nyheter och längre reportage “med klimatglasögon”, samt att göra lokala vinklar på globala klimatnyheter och granska miljöarbetet i lokala myndigheter och företag.

– Klimatfrågorna blir lokala i det ögonblick man ska börja göra något åt dem. Det finns nog ingen annan fråga som är både så global och så lokal, det vi gör lokalt påverkar globalt och alla överallt får känna konsekvenserna, om än i olika grad.

Det kan handla om att berätta vad experter och forskare säger är nödvändigt och sedan redogöra för hur lokala makthavare och företag ställer sig till det. Det kan också handla om att skildra vilka prioriteringar alla individer måste göra.

– Det räcker inte vad individer gör och det räcker inte vad politikerna gör, och sedan har du näringslivet och finansmarknaderna, på alla nivåer kan du sätta lokala glasögon.

Han nämner transportfrågan som ett exempel på en global ödesfråga som är en stor utmaning även lokalt. Biogas i bussarna är ett exempel på något som varit framgångsrikt i Borås och på många andra orter.

– Min ambition är att berätta så ärligt och rakt som möjligt om en av människans största utmaningar någonsin, utan att överdriva och utan att försköna.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev