Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bonniers offentliggör klagomålet mot presstödet

Publicerad: 7 Maj 2008, 06:48

Det hemligstämplade klagomålet till EU-kommissionen om presstödet kom från Bonniers. Det bifogas nu i företagets remissvar på regeringens förslag till förändrat presstöd.


Att ett svenskt branschföretag lämnat in ett klagomål mot presstödet, och att det uppenbarligen spelat roll i processen hos kommissionen, blev klart under våren. Däremot visste inte ens regeringen vem som klagat.

Nu när Bonniers offentliggör klagomålet, framtaget av advokatfírman Cederquist, framgår det att man begärde att kommissionen skulle hålla företagets namn hemligt.
Varför?

– Vi har inte valt ordning för processen, säger Erik Månsson, tidigare koncernens informationschef, nu ansvarig för samhällskontakterna.

Bonniers menar att med notifieringen valde regeringen väg, och lät framför försvarare av presstödet komma till tals, det ”kan inte ha varit tillräckligt för att ge Kommissionen en rättvisande bild av hur det svenska systemet fungerar och visa de brister som systemet har” skriver företaget i sitt remissvar.
– Nu när regeringen lagt fram sin promemoria tycker vi att det är en lämplig tidpunkt att redovisa klagomålet, säger Erik Månsson.

Klagomålet lämnades i februari 2007 och följer det formulär som kommissionen har för sådana. Huvudkritiken mot presstödet är:

O Stödet snedvrider konkurrensen, vilket drabbar Bonniers. Såväl stödföretag som företagen de konkurrerar med verkar på en internationell marknad.

O De förändringar som riksdagen beslöt i juni 2006 – de som notifierades – skulle öka de snedvridande effekterna.

O Stödet har missat sitt syfte att upprätthålla mångfald. Det är dessutom överspelat som mediemarknaden ser ut idag.

O Genom stödet ger staten ekonomiska fördelar till stödföretagen, stödet är selektivt, och det delas ut utan att stödföretagen behöver analysera varför de behöver stödet.

I klagomålet går Bonniers advokater också igenom de skäl till undantag från de tuffa reglerna för statsstöd som EU-fördraget ger, regional utveckling, projekt med intresse för hela Europa, för att korrigera ekonomiska problem på landsnivå eller som stöd till kultur och kulturarv, men finner inte att stödet kan motiveras så.

Klagomålet sammanfaller i tid med redovisningen av Karl Erik Gustafssons analys av presstödet, beställd av regeringen. Den lämnades i mitten av februari 2007. Om det var skälet till klagomålet kan inte Erik Månsson säga, inte heller om det följde av det brev till kommissionen som Bonniers skickade i december 2006.

Har Bonniers lämnat klagomål mot presstödet tidigare till kommissionen?

– Jag vet inte.

Har ni fått något dokument tillbaka från kommissionen?

– Inga skrivelser.

Har ni haft möten med kommissionen?

– Vi har försett dem med nödvändigt material.

Detta material är bland annat de utredningar och promemorior som Bonniers tagit fram de senaste åren och som nu också bifogas remissvaret på presstödsförslaget.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.