Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bonniers framtidsinvestering: 700 miljoner i Malmö och Akalla

Publicerad: 10 Maj 2010, 07:27

Bonnierägda Bold Printing Group vill investera drygt 700 miljoner kronor i nya tryckpressar i Akalla och Malmö.


Vi håller på med investeringskalkylerna och hoppas kunna presentera vårt förslag för ägarna senare i år, säger Bolds vd Leif Wicklund

Som Medievärlden tidigare avslöjat vill Bold, eventuellt tillsammans med Sydsvenskan, investera 200 miljoner kronor i en ny tryckpress i Malmö.

Men Leif Wicklund vill också byta ut pressarna vid DNEX-tryckeriet i Akalla. Och då handlar det om en investering på ytterligare drygt en halv miljard kronor.

De nuvarande pressarna är tjugo år gamla och dyra i drift. Det krävs betydligt mer personal och underhåll än i en modernare anläggning. Teknikutvecklingen de senaste tjugo åren har ökat effektiviteten och kvalitén väsentligt.

Leif Wicklund anser den tunga investeringen klart motiverad ur kostnadssynpunkt.

Nuvarande anläggningar är kraftigt kostnadsdrivande. De kalkyler vi hittills tagit fram ser mycket bra ut. Och om vi inte gör detta då ska vi hålla liv i dessa anläggningar vilket kräver stora reinvesteringar.

En ny press i Malmö kan installeras i nuvarande presshall. I Akalla däremot krävs en del logistiska förändringar plus att de handlar om tre tryckpressar.

Vi hoppas få ett inriktningsbeslut under det här året, säger Leif Wicklund.

Antingen tar man då ett beslut om investering på ett ställe och inte det andra. Eller för båda. Och i så fall får det ske med en viss tidsförskjutning.

Från ett investeringsbeslut till färdiginstallerad ny press tar det cirka två år.

DNEX trycker bland annat DN, Expressen, Metro och Stockholm City. Tryckeriet har 345 anställda och omsatte 2008 815 miljoner kronor med en förlust på 14 miljoner.

Sydsvenskan Tryck, som Malmöanläggningen heter, trycker bland annat Sydsvenskan, Kvällsposten, Metro Skåne, Metro Bostad och sex av danska Politikens svenska gratistidningar. Företaget har 150 anställda, omsatte 2008 324 miljoner kronor med en vinst på 42 miljoner.

Moderbolaget Bold Printing Group, dotterbolag till Tidnings AB Marieberg, omsatte 2008 146 miljoner kronor och gjorde en förlust på 62 miljoner.

Sydsvenskan vill bygga tryckeri för 200 miljoner
Lars Ohlander

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.