Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bonniers backar om skånsk press

Publicerad: 14 Maj 2004, 11:38

Efter närmare två års beslutsvånda och 21 styrelsemöten i frågan står det klart att huvudägaren Bonnier inte ger tidningsgruppen Skånemedia klartecken att investera i en ny press.


190-miljonerssatsningen, som skulle beslutats av Skånemedias styrelse i onsdags, skjuts upp på obestämd tid.
I stället fick tidningsledningen i uppdrag att se över sina två befintliga pressar och om de kan ges en teknisk ”uppfräschning”.
– Styrelsen ville inte ta något investeringsbeslut just nu, så vi får försöka klara oss med de pressar vi har så länge, säger Skånemedias vd H Inge Gyllin.
Det negativa beslutet har dock, ur de anställdas synvinkel, även ett positivt inslag. En pressinvestering förutsatte ett kraftigt sparpaket där personalnedskärningar hade varit oundvikliga.
En ny press har länge ansetts som en nödvändighet för Skånemedia. Enligt planerna skulle den placeras i Kristianstad, där alla gruppens tre tidningar, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda då skulle tryckas. De pressar gruppen har i dag, i Kristianstad och Ystad, sjunger båda på sista versen. Tidigare i vår fattade styrelsen ett principbeslut om en nyinvestering, villkorat just av besparingsåtgärder. Något som man alltså nu backar från.
Under våren har Skånemedia också, tillsammans med Sydsvenskan, utrett alternativet att trycka sina tre tidningar på Bonnierägda Bold i Fosie utanför Malmö. Det alternativet har nu förkastats eftersom det inte gick att få acceptabla lämningstider. Dessutom skulle det innebära en ombyggnad av Fosiepressen för 145 miljoner kronor, det vill säga nästan lika mycket som en ny press i Kristianstad.
– Vad vi nu skall undersöka, på styrelsens uppdrag, är om det går att skjuta upp investeringen några år, vad som är det bästa möjliga att göra med nuvarande tryckerier och vad det skulle kosta, säger H Inge Gyllin.
– Alternativet för oss är så att säga det vi redan har. Det innebär en högre driftkostnad, men å andra sidan har man inte bundit upp sig för en investering. Det innebär också att det inte är aktuellt med något sparpaket.
Nya diskussioner om pressfrågan blir det vid ett 22:a styrelsemöte strax före midsommar.
Ny styrelseordförande i Skånemedia blir Thomas Axén, vd för Bonnier Dagstidningar och ny styrelseledamot Thorbjörn Larsson, styrelseordförande i Expressen, TV4 och Stockholm City. Larsson sitter även i Sydsvenskans styrelse.
LARS OHLANDER
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.