Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bonnier skär rejält i Mittmedias norra delar – ”framtidstron borta”

Publicerad: 13 juni 2019, 06:44

Johanna Hejdenberg, ordförande Mittmedias fackklubben norr. Foto: Joanna Wågström.

Enligt arbetsgivarens förslag är det främst på de norra delarna av Mittmedia som man drar ned på bemanningen. Facket kallar förslaget för ett dråpslag och säger att engagemanget och framtidstron som de anställda hade nu är borta.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Just nu pågår förhandlingar inom Mittmedia för att förändra hur koncernen jobbar för att nå Bonniers mål – att vända den blödande ekonomin till en vinst under 2019. Sedan tidigare står det klart att 50 säljare sägs upp, och att sju nya ansvariga utgivare anställs. Nu står det klart att 30 journalisttjänster försvinner från den norra delen av Mittmedia-land.

Arbetsgivaren har lämnat ett förslag om hur bemanningen på tidningarna ska se ut framöver. Enligt Bonniers plan ska varje enskild titel bli lönsam, och därför ska bemanningen anpassas efter de lokala förutsättningarna. Enligt förslaget, som delgavs till de anställda via mejl, kommer flera av titlarna som ges ut i norra Mittmedia att se neddragningar i personalen.

– Vi tycker att det är tråkigt och oroande att den minskning av tjänster som Bonnier News föreslår i norr är så stor. Bonnier har pratat om att vi ska göra mer lokal journalistik och det är svårt att se hur det ska kunna ske när vi blir så många färre, säger Johanna Hejdenberg, som är fackordförande på Mittmedias norra klubb.

Mest minskar bemanningen på Östersunds-Posten, som nyligen blivit hyllad för sina granskningar kring det lokala fotbollslagets Östersunds FKs ekonomi. Där föreslås en minskning av personalen med sju tjänster. Totalt kommer det att finnas 31 tjänster på ÖP, enligt arbetsgivarens förslag. Även Örnsköldsviks Allehanda, ÖA, får se sin personalstyrka minska. Där försvinner fyra tjänster. Enligt Johanna Hejdenberg är stämningen på de två redaktionerna nu mycket dålig.

– Särskilt på ÖP och ÖA är medarbetarna väldigt nere just nu. ÖP som har gjort så mycket bra journalistik den senaste tiden och utsetts till årets redaktion och ÖA som redan lidit stort av Mittmedias felbeslut i form av övergång till dagdistribution, för dem är det här förslaget ett dråpslag. Det engagemang och den framtidstro medarbetarna hade när Bonnier News tog över är redan borta, säger Johanna Hejdenberg.

Från Dalarnas Tidning bryter Bonnier ut Avesta Tidning, och fyra tjänster föreslås då flyttas från DT till den nya fristående titeln.

I Gävle försvinner totalt tre tjänster – en från Gefle Dagblad och två från Arbetarbladet. I Västernorrland, där Bonnier ger ut tre olika titlar, försvinner 15 tjänster. Länstidningen Östersund blir av med en anställd. Hälsingetidningarnas bemanning minskar med fyra tjänster. Dala-demokraten berörs inte.

Förslaget kommer att förhandlas under torsdagen, och sedan fortsätter förhandlingen under måndagen den 17 juni.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.