Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bonnier News vinst minskar

Publicerad: 14 februari 2019, 16:07

Anders Eriksson vd för Bonniers News. Foto: Olle Sporrong

Planerade investeringar, pensionsavsättningar och dyrare papper tynger Bonnier News resultat. Vinsten blir 119 miljoner kronor lägre än året innan.


Ämnen i artikeln:

Bonnier News

Bonnier News gör en vinst på 184 miljoner svenska kronor innan en avskrivning på tryckeriet i Akalla på 26 miljoner kronor. Det är en minskning med 119 miljoner från vinsten föregående år. Det operativa kassaflödet landade på 276 miljoner kronor, och intäkterna ökade något till 5 miljarder kronor.

Anders Eriksson, vd på Bonnier News, förklarar vinsttappet med att det har varit flera kostnadsökningar av engångskaraktär under året. Stora pensionsuppräkningar och högre papperspriser tynger vinsten. Det har även startats upp en egen distributionstjänst i Stockholm och Malmö, investerats i nya system och plattformar samt gjorts investeringar på redaktionerna, där kostnaderna för första gången på länge ökar.

– Resultatet är inte en nivå som vi är nöjda med, även om det till vissa delar var planerat, säger han.

Men även om vinsten är lägre ser Anders Eriksson flera ljuspunkter i årssummeringen. Han framhåller att bolaget lyckats växa organiskt, alltså fått verksamheten att växa utan förvärv. Även att de digitala intäkterna ökar till att utgöra 37 procent av omsättningen, jämfört med 29 procent 2017, säger Anders Eriksson är ett steg åt rätt håll.

– Det är det som driver den organiska tillväxten. Trots att vi backar i största delen av vår affär, som är traditionell print, så växer den här nya delen och blir större.

2015 gjorde Bonnier en vinst på 370 miljoner kronor, alltså nästan dubbelt så hög som 2018. Men enligt Anders Eriksson var det en siffra som var ett resultat av ett sparpaket året innan. Siffrorna pekade dock åt ett annat håll.

– Det var med sjunkande intäkter och väldigt liten tillväxt. Det var kortsiktigt bra, men inte långsiktigt. Det vi gjort nu är att vi transformerat, vilket varit vårt mål snarare än att vinstmaximera, säger han.

Prognoserna pekar mot att vinsten nu kommer att öka 2019 och 2020.

Under slutet av året drog ledningen på Bonnier News i utgiftsbromsen och skickade ut ett sparbeting till redaktionerna. Bland annat sparade man in på vikarier och taxiresor. Anders Eriksson säger att sparpaketet inte hade något uppsatt mål ekonomiskt, och någon siffra på hur mycket som sparats finns därför inte.

– På totalen var det inte någon omfattande besparing, säger Anders Eriksson.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Bonnier News

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.