Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bonnier News förlänger betaltiden – kritiseras av SJF

Publicerad: 9 Januari 2019, 12:30

Johan Lif, förhandlingschef på SJF och chef för avdelningen politik och yrkesfrågor. Foto: Tor Johnsson

Sedan en tid tillbaka kräver Bonnier News att deras leverantörer ändrar betaltiden till 60 dagar. Journalistförbundet är kritiskt till de förändrade villkoren och kallar Bonniers agerande för respektlöst och provokativt. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

BonnierAnders ErikssonSJF

Dagarna före jul fick Bonnier News leverantörer hem ett brev i vilket de informerades om att Bonnier beslutat att ”harmonisera leverantörens betalningsvillkor” vilket innebär att Bonnier News numera aviserar 60 dagars betalningstid på fakturor. I brevet står bland annat att: ”Dessa villkor gäller för samtliga leverantörer och vi förväntar oss att ni gör de nödvändiga förändringar i er faktureringsprocess för att spegla detta”.

Johan Lif, förhandlingschef och chef för avdelningen politik och yrkesfrågor på Journalistförbundet, är kritisk till Bonnier News förändrade villkor:

– Från SJF:s sida tycker vi att det är oskäligt. 60 dagars betaltid är alldeles för lång tid inom tjänstesektorn. Vi ska inte ha så långa betaltider om det inte är så att man kommit överens om det tillsammans.

I praktiken innebär det att frilansarna agerar bank åt sina kunder, menar han.

Vad får det här för konsekvenser, för exempelvis frilansjournalister?​

– Det är förstås inte bra för dem att de inte vet när pengarna kommer in. Och risken är att betalningen drar ut på tiden, vilket kan påverka lönsamheten i frilansjournalisternas verksamhet.

Han understryker vidare att frilansjournalisterna inte är skyldiga att gå med på de här villkoren.

– Leverantörerna och kunden ska komma överens om vilka villkor som gäller tillsammans. Därför är det både respektlöst och provokativt av Bonnier att gå ut och säga att ”nu gör vi så här”. Det borde Bonnier inse.

Johan Lif tycker att Bonnier News agerande är extra märkligt i och med att man är medlem i Medieföretagen inom Almega, som är en av grundarna av Föreningen för effektiva affärstransaktioner, vilken tidigare uttryckt krav på att betalningstiderna behövs kortas.

Hur väl rimmar Bonniers agerande med detta, anser du?

– Det går stick i stäv med var näringslivet i övrigt säger är rimligt. Det finns ingen som helst anledning till varför just Bonniers underleverantörer skulle acceptera detta.

Med anledning av detta har SJF skrivit ett brev till Bonnier News vd Anders Eriksson i vilket man uttrycker sin kritik mot de förändrade betalningstiderna.

Uppdaterad: På tisdagskvällen uppgav Anna Drougge, inköpschef på Bonnier News och undertecknare av brevet, att brevet om de nya betaltiderna skulle aldrig gått ut till frilansjournalisterna. De omfattas nämligen inte av de nya villkoren. Läs mer här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BonnierAnders ErikssonSJF

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.