Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bonnier i topp och botten

Publicerad: 28 Augusti 2008, 04:48

Bonniers dagstidningar är bäst i tungviktsklassen - och sämst, när lönsamheten 2007 summeras.


De tre stora dagstidningsägarna, med samtliga storstadstidningar, kontrollerade 70,9 procent av dagspressens omsättning.
Dock har Bonnier Dagstidningar, Stampen och Schibsted svårare att nå riktigt starka resultat än de mindre konkurrenterna, till exempel NWT- och Gotakoncernerna.

Men skillnaderna mellan de tre stora är också markant. Stampen, med många starka lokal- och regionaltidningar gör bäst resultat, 511 miljoner på 5,1 miljarder i omsättning. Storstadstidningen Göteborgs-Posten bidrar genom att prestera som branschsnittet.

Schibsteds 176 miljoner på 3,2 miljarder är det procentuellt sämsta resultatet. Aftonbladets resultat 2007 låg på branschsnittet, medan SvD gjorde en rejäl förlust på 33,8 miljoner.

Bonnier gjorde en vinst på 486 miljoner på en omsättning av 5,8 miljarder. Dagens Industri är åter gruppens särklassiga vinstmaskin, med en nettovinst på 216 miljoner. Sydsvenskan ligger markant över branschsnittet, medan Expressen och Dagens Nyheter ligger långt under.

De två stödtidningarna i storstäderna har till syens mycket olika förutsättningar. Skånska Dagbladet hade ett resultat efter finansnetto på 11,9 miljoner, Svenska Dagbladet en förlust på 33,8.

Medieekonom Karl Erik Gustafsson räknar trots den väsentliga skillnaden att SvD kommer att klara sig längre om storstadsstödet försvinner, tack vare Schibsteds köp av delar av svenska Metro.

– Det ger samannonseringsmöjligheter.

Skånska Dagbladet med sina många små ägare, utan rejält kapital, får svårt om vinst vänds i tung förlust.
Storstadsstödet skulle enligt regeringens plan minska från 65,4 miljoner till 19.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.