Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bonnier har slutat ge ut Business Insider

Publicerad: 11 februari 2019, 07:53

Mikael Nestius. Foto: Andreas Elgstrand.

Bonniers satsning på att ge ut en nordisk edition av Business Insider flög inte. Därför har varumärket nu lämnats tillbaka till Insider Inc. Det bekräftar Mikael Nestius, vd Bonnier Business Media, för Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Bonnier

I maj 2016 presenterade Bonnier och Business Insider samarbetet. Tanken var att Veckan Affärer skulle driva en nordisk Business Insider-sajt, där texter på engelska om den nordiska marknaden, blandat med innehåll från Business Insider andra sajter, skulle publiceras.

Men sedan september 2018 är samarbetet avbrutet.

– Vi har inte gått med vinst, säger Mikael Nestius, som en förklaring till varför man inte längre driver den nordiska affärssajten.

Han berättar att samarbetet togs fram under en tid då man fortfarande trodde att displayannonser skulle kunna finansiera journalistik. Kort därefter började den typen av intäkter att vika och flera sajter som levt på digitala annonser har nu problem. Som ett resultat av det har annonsförsäljningen inte utvecklats på det sätt som Bonnier hade hoppats för Business Insider.

Upplägget med Business Insider var att Bonnier betalade en årlig avgift för att använda namnet. För varje år ökade den fasta kostnaden enligt avtalet.

– Allt vi tjänade på sajten skulle gå till den avgiften. I bästa fall skulle det bli en plus-minus-noll-affär och då fanns det inte så stor anledning att driva sajten vidare, säger han.

Samtidigt blev Business Insider Nordic snarare en konkurrent än ett komplement till Veckans Affärer. Det uppstod alltså en situation där Bonnier konkurrerade med sig själv. Mikael Nestius säger också att de trodde att varumärket skulle vara mer etablerat i Sverige än vad det visade sig vara.

Driften har nu tagits över av Business Insider Storbritannien som planerar att driva vidare den nordiska utgåvan av tidningen. Bonnier driver dock fortfarande det tekniska med sajten, som i nuläget fungerar långsamt. Tanken är dock att även den tekniska driften ska tas över av det engelska bolaget.

De Bonnieranställda som jobbade specifik med Business Insider arbetar i dag med Veckans Affärer.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.