Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bonnier har bjudit högst för Mittmedia – men flera frågor kvarstår

Publicerad: 5 februari 2019, 08:47

I går lämnade Bonnier och Polaris sina slutbud på Mittmedia. Bonniers bud är högre men Polaris vill låta stiftelserna behålla fem procent av koncernen. I morgon ska parterna mötas för att förtydliga buden.


Ämnen i artikeln:

BonnierNWTMittmedia

I december var förhandlingarna om att sälja Mittmedia till ett konsortium lett av norska börsnoterade Polaris Media långt gångna. Bonnier kom då in med ett sockrat indikativt bud, som enligt Medievärldens källor vann ägarnas gillande. När de bindande buden lämnades i går hade Bonnier enligt uppgift sänkt sitt bud med hänvisning till den kraftigt försämrade ekonomiska situationen i Mittmedia.

Bonnier vill köpa hela Mittmedia och räknar med synergier på 200 miljoner kronor genom att ta bort all överbyggnad i Mittmedia. Bonniers bud ger Mittmedia ett bättre kassaflöde genom en mindre köpeskilling kontant samt 10 miljoner kronor i ”tilläggsköpeskilling” den närmaste två åren.

I Polariskonsortiets bud skulle Mittmedia ägas av Polaris Media 70 procent, NWT 15 procent, VK 10 procent och Mittmedias Förvaltningsbolag 5 procent. Stiftelserna skulle få rätt till en styrelseplats, förköpsrätt till aktier om någon i konsortiet vill sälja samt option att sälja sina aktier enligt en förutbestämd formel. Polaris vill inte betala någon köpeskilling vid överlåtelsen, men garanterar viss utdelning framgent. Polaris vill behålla en svensk koncernstruktur, men räknar hem affären på att rationalisera i respektive tidningsföretag på det sätt de med framgång drivit koncernen i Norge.

Värdet på hela Mittmedia bedöms ligga på 50-100 miljoner kronor, inkluderande tryckerifastigheter och aktier i TT, Adeprimo och United Robots. Men kostnaderna för att klara den framtida driften och återföra Mittmedia till vinst uppskattas, enligt Medievärldens källor, till omkring 250 miljoner kronor.

Med Bonnier som köpare måste affären prövas av Konkurrensverket, vilket kan ta tid. Det har bekymrat Mittmedias ägare som behöver pengar snabbt för att klara de närmaste månadernas löneutbetalningar. Enligt Medievärldens källor har Bonnier sagt sig beredda att lösa den likviditetskris som blir alltmer akut för Mittmedia.

Leif Holmkvist

Läs Stefan Meleskos snabbanalys ”Mittmedia och dess eventuella framtid” för Medievärlden Premium här.

mvredaktion

Läs mer

Facket kritiskt till att de inte blivit informerade 

”Mittmedias vd nära köpas ut” (2019-01-18)

Mittmedia-toppen: ”Finns inget att kommentera” (2018-12-19)

Mittmedia till salu (2018-12-18)

Mittmedia jagar nytt kapital (2018-11-12)

Ämnen i artikeln:

BonnierNWTMittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.