Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bold satsar 200 miljoner i nytt skånetryckeri

Publicerad: 9 Februari 2011, 09:33

Bonniers tryckeribolag Bold har fått klartecken att investera närmare 200 miljoner kronor i en ny tryckerianläggning i Malmö. Huvudkund blir som tidigare Sydsvenskankoncernen, som därmed, efter en lång beslutsprocess, får sina tryckeriproblem lösta.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

– Det fanns många olika tänkbara lösningar och det känns positivt att vi nu fått ett beslut, säger Sydsvenskans vd Johan Ståhl, omedelbart efter att Bonniers styrelse på onsdagen tagit investeringsbeslutet.

Det ha spekulerats i att Sydsvenskan skulle lägga ut sin tryckning externt på ett svenskt eller t o m danskt tryckeri. Nu  blir det alltså en intern lösning inom Bonniersfären.

Sydsvenskans/Bold Malmös press har ca 20 år på nacken och ses som föråldrad och för kostnadskrävande. Nyinvesteringen kan på bara några års sikt bli lönsam, med tanke på att en modern press behöver betydligt mindre bemanning.

För bara några veckor beslöts att Bold investerar ca 270 miljoner kronor i en ny tryckpress i DNEX-tryckeriet i Akalla.

Det beslutet innebär en personalminskning med ca 100 personer.

Ägarbeslutet innebär att två av de fyra pressarna i Akalla ersätts med en ny. Man byter då ut de två sämsta. De två övriga äldre pressarna får rulla på ytterligare några år.

Vad investeringen i Malmö innebär för personalen där är ännu oklart

Dagens beslut innebär alltså att Bonnier investerar närmare en halv miljard kronor i ny tryckeriteknik

Sydsvenskan Tryck, som Malmöanläggningen heter, trycker bland annat Sydsvenskan, Kvällsposten, Metro Skåne, Metro Bostad och sex av danska Politikens svenska gratistidningar. Företaget har 140 anställda, omsatte 2009 300 miljoner kronor med en vinst på 32 miljoner.

Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.