söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bokmässan välkomnar Gui Minhai

Publicerad: 22 augusti 2018, 04:53

Gui Minhai

I ett öppet brev bjuder arrangörerna till Bokmässan in den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai.

Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Bokmässan hålls i Göteborg den 27–30 augusti. I ett öppet brev som publiceras i Dagens Nyheter bjuder Bokmässan, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen in den fängslade förläggaren Gui Minhai till evenemanget.

”Med detta öppna brev, med en officiell inbjudan till dig, Gui Minhai, vill vi också vädja till de kinesiska myndigheterna – låt oss få välkomna Gui Minhai till Sverige och Göteborg – fristad för författare. Vi hoppas också att den svenska regeringen intensivt arbetar vidare med ditt fall. Om ingenting händer står inbjudan kvar”, står i brevet.

Väl på plats i Sverige hoppas de att den fängslade förläggaren ska kunna medverka i ett seminarium där arrangörerna vill lyfta ”oron kring situationen i Kina”.

Gui Minhai driver ett Hongkongbaserat förlag som ger ut regimkritiska skrifter. I oktober 2015 fördes han bort från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand och togs över gränsen till Kina. Sedan dess har han varit frihetsberövad. Enligt kinesiska myndigheter sitter Gui Minhai fängslad på grund av ett gammalt trafikbrott. Ett brott han erkänt i statskontrollerad kinesisk tv samtidigt som han avsade sig stöd från svenska myndigheter. Framträdandet har dock avfärdats av människo- och pressfrihetsorganisationer som anser att det fabricerats av de kinesiska myndigheterna.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev