Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Boken kan påverka hovbevakningen

Publicerad: 3 November 2010, 10:18

Det är svårt att sia om hur boken om kungens privatliv kommer att påverka mediernas bevakning av kungahuset. Det beror helt på de publika reaktionerna, säger Britt Börjesson, medieforskare vid Göteborgs Universitet.


Carl XVI Gustaf den motvillige monarken. Så heter den bok om kungens privatliv som redan innan den kommit ut skapat diskussioner kring främst kungens påstådda kvinnoaffärer.

På onsdagen uttalade sig Karin Lennmor, chefredaktör på svensk Damtidning, i Resumé och sa att någonting måste skrivas om de påstådda kvinnohistorierna. Vad och på vilket sätt kunde hon dock inte precisera i nuläget.

Medieforskaren Britt Börjesson tror att det finns två möjliga scenarier när det bokens eventuella påverkan på den framtida mediebevakningen av kungahuset.

Först och främst är det otroligt svårt att sia om det här. Boken har ju inte ens kommit ut än. Men jag tror det kommer att handla mycket om hur den allmänna opinionen tar emot det här.

Det sägs att det finns en deal mellan kungahuset och medierna att man inte ska skriva om sådana saker som misstänkta kvinnohistorier. Ligger det något i de ryktena tror du?

Det kan finnas en deal utan att man upprättat ett avtal, utan att det finns någon explicit överenskommelse. Det handlar snarare om ett maktförhållande där en part har något som den andra vill ha. Hittills har bevakningen av kungahuset genomsyrats av en trevlighet. Medierna vet att de måste skriva trevligt för att få vara med.

Berodde petningen på det känsliga ämnet, SR?

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.