Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Boine byter bygd

Publicerad: 12 maj 2009, 15:48

Blir bästkustbo. Boine Gepertz satt bara ett år på NWT:s vd-stol. Nu väntar nya utmaningar. Att ta till vara möjligheterna för Stampens lokaltidningar i Halland, Bohuslän och Dalsland.


Möt den bistra verkligheten, men förlora aldrig hoppet.

Det är budskapet när Boine Gepertz samtalar med personal och ledning om krisen och det ekonomiska läget, tufft även för välmående Nya Wermlands-Tidningen (NWT).

Den lokala morgontidningen har en stark ställning på marknaden och NWT har en starkare ekonomisk ställning än konkurrenterna Värmlands Folkblad och de lokala gratistidningarna och borde därför gå ut krisen starkare än de, resonerar han.

Han är klar och tydlig, Boine Gepertz, och en god pedagog. Så sägs det man och kvinna emellan.
Lågmäld och extremt kunnig säger man också. En avspänd person med lugna, glada ögon kan den konstatera som sommarvarm aprilfredag slår sig ner mitt emot honom på översta våningen i tidningshuset vid Klar-    älven.

Det är snart dags för uppbrott för Boine Gepertz del. Den 10 juni flyttar han till Halland för att bli vd för Mediabolaget Västkusten och ta ett operativt vd-ansvar för Mediabolaget i Halland. Han kommer också att ingå i Stampens koncernkoordinationsgrupp.

På NWT hann han vara vd knappt ett år innan han meddelade att nu  tänkte han göra något  annat någon annanstans, bryta upp bopålar och flytta. Det handlade inte om stundens ingivelse utan var något som han och hustrun funderat på under ett par års tid.

Och så ringde Tomas Brunegård så passligt?

Nej, det var snarare så att initiativet kom från mig.

Han gillar förändringsarbete, säger han och att jobba med projekt. Så har han gjort på NWT när det gäller samordning inom koncernen och de erfarenheterna tar han med sig till Halland och Bohuslän, där det är meningen att tidningarna ska komma i takt med varandra genom att man tar fram möjliga former av samordning utan att den lokala journalistiken naggas i kanten.

Uppdraget från Stampen är inte konkretiserat mer än  som ett ta till vara möjligheterna.
Det hann bli drygt 14 år på Värmlands största tidning, där han också skött ekonomi åt de övriga tidningarna inom koncernen. De första fyra åren var Boine Gepertz ekonomidirektör, och därefter vice vd. En parhäst till Lars Ander, numera koncernchef, som tittar in för en pratstund och en kopp kaffe under intervjun. Av den besvikelse han kände då hans vd i början av året flaggade för flytt märks inte ett spår, men det tar ju ett tag innan man lärt känna varandra, säger han med tanke på det förestående vd-bytet.

Boine Gepertz hann också med mer än 20 år som kassör i den församling som han och familjen tillhör. Han sägs även där ha skött sekinerna så väl att medlemmarna blev bestörta över hans avgång. Hur skulle det nu gå? Efterträdaren är emellertid funnen.

Lika gammal som jag var när jag blev kassör, 26 år, säger han.

Boine Gepertz är ursprungligen från västgötska Mullsjö men han har bott mer än hälften av sitt snart 50-åriga liv i Värmland  och det har satt sina spår i idiomet. Innan han kom till NWT arbetade han för Valmet, som bland annat gjorde pappersmaskiner.

Har erfarenheterna därifrån påverkat hans sätt att sköta jobbet som tidnings-vd?
Jo, han kunde ta med sig många administrativa rutiner men också marknadsföring från statligt ägda Valmet till familjeägda NWT. Ett nytt arbetssätt, vars hela förutsättning var flytten till det nya tidningshuset på andra sidan älven.

Han skrattar lite när han berättar om skillnaderna mellan korta och långa beslutsvägar och om planering och projektering kontra fingertoppskänsla och bedömningar byggda på erfarenheter. När det pampiga tidningshuset på Våxnäs skulle byggas frågade den då tämligen nyblivne ekonomidirektören hur den ekonomiska planen för bygget såg ut och fick till svar att mycket till plan fanns det väl inte men att man räknade med att det skulle komma att kosta 400 miljoner. Och så blev det plus minus 100 000 kronor.

Under sin tid på Valmet arbetade han i två och ett halvt år i Kina. Man fick söka utlandstjänst och Boine Gepertz trodde att han kanske skulle få chansen till placering i USA eller Tyskland.

I stället fick han tillsammans med en grupp chefer uppdraget att till Kina  föra tillbaka tekniken att tillverka papper.

Vad hade han med sig i bagaget därifrån?

Förutom 800 kinesiska glosor (räcker till de allra nödvändigaste bestyren i vardagen) så tålamod, ett annat sätt att se på tid, att inte klaga över den svenska byråkratin, den kinesiska är sju resor värre, och  förståelse för andra kulturer. Det kinesiska tecknet för tålamod hänger för övrigt alltjämt hemma på väggen som ett memento.

Som ekonom var Boine Gepertz tvungen att också lära sig det kinesiska sättet att räkna. Kinesernas benämning på stora tal kan leda till missförstånd och ansenliga  belopp kan stå på spel. Han snabbförklarar den kinesiska modellen som låter lite som när danskarna räknar sina tiotal från femtio upp till hundra. Logiskt men omständligt.

Boine Gepertz går på djupet när något nytt hamnar på hans bord. Under Valmet-tiden lärde han sig hur man gör pappersmaskiner. På NWT  lärde sena kvällar på redaktion och i tryckeri honom hur man gör tidning. Han förklarar sin vetgirighet med att han utifrån plattformen som ekonom vill kunna se hela det företag som han jobbar i. Han vill skaffa sig en bred förståelse för alla frågor för att sedan kunna vara en brygga mellan människor i företagets olika verksamheter.

Karin Lindell

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.