Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bodström: Inget behov av lag om kränkning i medier

Publicerad: 10 April 2006, 19:59

Justitieminister Thomas Bodström deklarerade vid en utfrågning på Publicistklubben i Stockholm att han inte delar Justitiekanslerns syn på behovet av en lag om kränkning i medierna av privatlivet. Däremot finns ett oreglerat område utanför medierna.


Justitiekansler Göran Lambertz har i en intervju på Pressens Tidnings hemsida föreslagit en ny lag om grov, oförsvarlig kränkning av privatlivet. Förslaget bygger dels på Caroline-domen om pressfotografier i Europadomstolen och dels på en HD-dom från 1992 om en sexvideo som spelats in utan den kvinnliga partens godkännande.
– Vad gäller fotografierna känner jag i dag inget behov av lagstiftning. Vi offentliga personer ska bevakas och det har inte funnits några större problem med detta, sade Thomas Bodström.
– Vi ska inte dra allt för långt gångna växlar på Caroline-domen. Jag anser inte att vi bryter mot Europakonventionen genom att inte ha någon lag.
– Det andra exemplet med video däremot, där kan man känna ett större behov. Där är det oreglerat, sade justitieministern som i övrigt mest fick frågor om buggning och tvångsmedel.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.